Domowy chleb w 5 minut
Domowy chleb - poświęcając mu kilka minut wieczorem, rano na śniadanie mamy świeży chlebek, z chrupiąca skórką prosto z "domowej piekarni". Przepis pochodzi z lemontreecafe
Pieczenie chleba sprawia mi wielka frajdę. Za każdym razem jestem jeszcze bardziej zmotywowana do podejmowania kolejnych prób. Kupiłam już kilka rodzajów mąki, żeby wypróbować kolejne, znalezione w internecie przepisy.
Składniki do upieczenia bochenka chleba:
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka suchych drożdży
- 1 łyżka soli
- 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej 750 chlebowej
- do miski wlać ciepłą wodę, drożdże, sól, dosypujemy mąkę
- dokładnie wymieszać składniki
- umieścić ciasto w plastikowym pojemniku z pokrywką
- pozostawić w temperaturze pokojowej na 3,5 do 4 godzin (zostawiłam na 1 godzinę)
- wstawić pojemnik do lodówki na noc (8 do 12 godzin)
- rano uformować z ciasta chleb (w razie potrzeby podsypać mąką)
- przykryć ściereczką i pozostawić chleb do wyrośnięcia przez około 40 minut
- na dolną blachę wlewać 1 szklankę wrzątku
- przed włożeniem chleba do pieczenia zrobić na nim nacięcia
- piec w rozgrzanym do 220 C piekarniku przez około 40 minut
- wyjąć z piekarnika po 30 minutach
- chleb studzić na kratce
- można zrobić więcej ciasta i przechowywać w lodówce do 2 tygodni
Piekny..jaki ładny miąższ:) takie proste i bezproblemowe przepisy sa najlepsze:)
OdpowiedzUsuńnie sądziłam, że zrobienie pysznego domowego chleba może być tak proste! Super!:)
OdpowiedzUsuńPiękny! Chyba zaraz nastawię taki bochenek na jutro :) Zwłaszcza, ze po Świętach mam nowiutki kamień do pieczenia pizzy i chleba do wypróbowania ;)
OdpowiedzUsuń:) To faktycznie dobry przepis i dobry chlebek...
OdpowiedzUsuńAle pizza też fajna sprawa...właśnie podpatrzyłam gdzie mogę kupić taki kamień do pizzy....:)