sobota, 14 grudnia 2013

Pierniczki

Tradycyjnie, od lat robię z dziećmi pierniczki z przepisu zamieszczonego w książce kucharskiej dla dzieci  "W kuchni - Jak zrobić samodzielnie coś pysznego" Angeli Wilkes.



Tym razem zdecydowałam się wypróbować przepis na  pierniczki z bloga  domowe-wypieki.pl. Przepis okazał się trafiony - ciast wyszło bardzo elastyczne a pierniki  pyszne.  Część z nich poleciała nawet na koniec świata...do Japonii...:)


Składniki:
  • Ciasto:
  • 1kg mąki pszennej
  • 300g masła lub margaryny
  • 250g cukru
  • 250g płynnego miodu
  • 4 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 
  • 2 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka imbiru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 żółtka
  • 4  łyżki słodkiej śmietany

Lukier:
  • 1 białko
  • 1- 1 ½ szklanki cukru pudru







WYKONANIE

  • masło, cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon, imbir i kakao podgrzewać w rondelku 
  • gdy składniki się rozpuszczą odstawić masę miodową aż ostygnie 
  • do masy miodowej dodać rozpuszczona w odrobinie wody sodę
  • mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia
  • do mąki dodać masę miodową oraz żółtka i śmietanę
  • zagnieść elastyczne ciasto i  odstawić do lodówki na 30 minut 
  • ciasto rozwałkować  na blacie ( ok 5-8 mm) i wykrajać foremkami pierniczki
  • układać pierniczki  na blaszce pokrytej papierem do pieczenia
  • piec w  nagrzanym piekarniku ok. 10 min. w temp. 180 C
  • gdy ostygną ozdabiać lukrem (białko zmiksowane z cukrem pudrem)
  • pierniki przechowywać w metalowej puszce 



                           











                              
 Do ozdabiania użyłam również  pisaki cukrowe  Dr. Oetkera



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...