Tym razem zdecydowałam się wypróbować przepis na pierniczki z bloga domowe-wypieki.pl. Przepis okazał się trafiony - ciast wyszło bardzo elastyczne a pierniki pyszne. Część z nich poleciała nawet na koniec świata...do Japonii...:)
Składniki:
- Ciasto:
- 1kg mąki pszennej
- 300g masła lub margaryny
- 250g cukru
- 250g płynnego miodu
- 4 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
- 2 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka imbiru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 żółtka
- 4 łyżki słodkiej śmietany
Lukier:
- 1 białko
- 1- 1 ½ szklanki cukru pudru
WYKONANIE
- masło, cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon, imbir i kakao podgrzewać w rondelku
- gdy składniki się rozpuszczą odstawić masę miodową aż ostygnie
- do masy miodowej dodać rozpuszczona w odrobinie wody sodę
- mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia
- do mąki dodać masę miodową oraz żółtka i śmietanę
- zagnieść elastyczne ciasto i odstawić do lodówki na 30 minut
- ciasto rozwałkować na blacie ( ok 5-8 mm) i wykrajać foremkami pierniczki
- układać pierniczki na blaszce pokrytej papierem do pieczenia
- piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 min. w temp. 180 C
- gdy ostygną ozdabiać lukrem (białko zmiksowane z cukrem pudrem)
- pierniki przechowywać w metalowej puszce
Do ozdabiania użyłam również pisaki cukrowe Dr. Oetkera
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz