Pstrąg zapiekany z migdałami
Pstrąga w takiej postaci przygotowuję na wigilię od kilku lat, zawsze wszystkim smakuje...SKŁADNIKI:
- pstrąg 2-3 sztuki
- oliwa
- sok z cytryny (1-2 szt.)
- cebula
- czosnek
- płatki migdałów
- garść żurawiny
- sól, pieprz, przyprawa do ryb
- plasterki masła
- cytryna
- pstrągi umyć, osuszyć, posolić , skropić sokiem z cytryn i oliwą, obłożyć talarkami cebuli
- w środku również posolić i polać sokiem z cytryny
- odstawić na kilka godzin lub na całą noc do lodówki
- pstrągi (usunąć cebule) obwinąć folia do pieczenia
do środka włożyć plasterek masła, wyciśnięty czosnek i płatki migdałów - z wierzchu posypać przyprawą do ryb, pieprzem i płatkami migdałów oraz żurawiną
- wstawić do piekarnika na pół godziny, temp. ok. 180 st
- po upieczeniu, do każdej porcji dodać plasterek cytryny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz