sobota, 28 grudnia 2013

Pstrąg zapiekany z migdałami

Pstrąg zapiekany z migdałami

Pstrąga w takiej postaci przygotowuję na wigilię od kilku lat, zawsze wszystkim smakuje... 





SKŁADNIKI:
  • pstrąg 2-3 sztuki
  • oliwa
  • sok z cytryny (1-2 szt.)
  • cebula
  • czosnek
  • płatki migdałów
  • garść żurawiny
  • sól, pieprz, przyprawa do ryb
  • plasterki masła   
  • cytryna
WYKONANIE:
  • pstrągi umyć, osuszyć, posolić , skropić sokiem z cytryn i oliwą, obłożyć talarkami cebuli 
  • w środku również posolić i polać sokiem z cytryny
  • odstawić na kilka godzin lub na całą noc do lodówki
  • pstrągi (usunąć cebule) obwinąć folia do pieczenia
    do środka  włożyć plasterek masła, wyciśnięty czosnek i płatki migdałów
  • z wierzchu posypać przyprawą do ryb, pieprzem i płatkami migdałów oraz żurawiną
  • wstawić do piekarnika na pół godziny,  temp. ok. 180 st
  • po upieczeniu,  do każdej porcji dodać plasterek cytryny




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...