Makowiec zawijany
Przyznam się, że wcześniej nie piekłam makowca na święta. Nie musiałam, zawsze były na wigilijnym stole pieczone przez moją mamę, teściową. W tym roku postanowiłam sama zmierzyć się z tradycją... Trafiłam na sprawdzony przepis na blogu Moje Wypieki.
CIASTO Składniki (3 makowce)
- 3 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania
- 180 ml letniego mleka
- 150 g masła, roztopionego i przestudzonego
- 6 żółtek
- 45 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży suchych
- 6 łyżek cukru
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
- cukier waniliowy
- do świeżych drożdży dodać 0,5 szklanki ciepłego mleka, dwie łyżki cukru i 2 łyżki mąki
- składniki zamieszać i pozostawić na 15-20 minut (jeśli używa się suchych drożdży wystarczy wymieszać je z mąką pszenną)
- do miski dodać pozostałe składniki: mąkę, żółtka, cukier, cukier waniliowy, rozczyn
- wyrabiać ciasto, dodając rozpuszczone, ostudzone masło i olej
- uformować z ciasta kulę
- przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę
MASA MAKOWA
składniki
- 500 g suchego maku
- szklanka jasnego brązowego cukru
- 50 g żurawiny
- 50 g rodzynek
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 50 g posiekanych migdałów bez skórki
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej
- 6 białek
- mak zaparzyć, zalać ok. 2 szklankami wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia
- mak odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć
- dodać pozostałe składniki, wymieszać
- delikatnie wymieszać pianę z ubitych na sztywno białek
- ciasto drożdżowe podzielić na 3 części
- rozwałkować na prostokątne placki o grubości około 3 mm
- nałożyć masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu
- zwinąć a końce makowców podłożyć pod spód
- każdy makowiec przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia
- zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem
- odłożyć makowce na 15 minut w ciepłe miejsce
- piec w nagrzanym do 190 C piekarniku przez 40 minut
- gdy makowce przestygną polukrować je i posypać makiem
Lukier: wymieszać sok z połowy cytryny i pół szklanki cukru pudru
W tym roku piekłam pierwszy raz, też z Moich Wypieków, wyszedł przepyszny! :)
OdpowiedzUsuń