Tort urodzinowy z masą budyniową, owocami i bitą śmietaną
Owocowy tort z bitą śmietaną dla mojego 13 latka ...czy może być coś lepszego...:)Tort zrobiłam wg przepisu zamieszczonego na blogu ciasta,net zmieniając dekorację :)
Składniki:
biszkopt- 5 jajek
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
z dodatkiem soku z cytryny oraz soku z brzoskwiń
masa budyniowa
- 2 szklanki mleka (500 ml)
- 1/2 szklanki budyniu śmietankowego bez cukru (70 g)
- 1/2 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 15 dag masła extra
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- 40 dag śmietany kremówki 36%
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 kosteczki mlecznej czekolady
- jagody amerykańskie
- truskawki
- pestki granatu
- brzoskwinie
Wykonanie:
biszkopt:
- jajka ubić mikserem na puszysty krem
- stopniowo dodawać cukier - cały czas miksować na małych obrotach
- powoli wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i
- miksować mikserem na małych obrotach do połączenia się składników
- Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia
- ciasto przelać do tortownicy (24 cm wyłożoną papierem do pieczenia)
- wstawić do piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 175 stopni C.
- po upieczeniu biszkopt wyjąć z tortownicy
- wystudzony biszkopt przekroić nożem na trzy krążki
masa budyniowa:
- budyń rozpuścić w 1/2 szklanki mleka - dokładnie rozmieszać
- dodać żółtka i wszystko dobrze wymieszać
- pozostałe mleko zagotować razem z cukrem
- dodać wymieszany budyń z żółtkami i ugotować budyń
- do wystudzonego budyniu dodać
- masło zmiksować a następnie dodawać po łyżce wystudzonego budyniu
- dokładnie miksować na puszystą masę
tort:
- krążki biszkoptowe delikatnie nasączyć
- brzoskwinie pokroić na małe kawałki.
- krem budyniowy podzielić na 3 części
- na oba krążki nałożyć masę budyniową oraz warstwę brzoskwiń i pestki granatu
- na trzeci krążek nałożyć ostatnią warstwę masy budyniowej
- śmietanę kremówkę ubić dodając stopniowo cukier
- wierzch i boki tortu wysmarować bitą śmietaną oraz udekorować owocami
- tort schłodzić przed podaniem w lodówce
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz