Urodzinowy Tort Rafaello
Urodziny chrześniaka to dobra okazja, żeby zrobić coś słodkiego i pysznego. Zrobiłam więc rafaello bez pieczenia. Prosty przepis na torcik - masa budyniowa, wiórki kokosowe i maślane herbatniki, czyli bardzo smaczna kompozycja. I jeszcze trufle czekoladowe do dekoracji...:)Przepis podpatrzyłam na bolgu Prawo do gotowania z pasjąKochany Robciu...
składamy Ci wszyscy
serdeczne życzenia, aby każdy
następny rok przynosił Ci
wiele radości i wszystko to,
co w życiu najpiękniejsze.
ciocia Beata, Airis, Ania i Janek
oraz Martynka, Marek, Monika i babcia Jasia :)
Składniki:
- 600 g herbatników maślanych
- 1 litr mleka
- 2,5 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 15 dag masła
- żółtka z 3 jaj
- 15 dag wiórków kokosowych
- 10 kostek białej czekolady
Wykonanie:
masa kokosowa
- zagotować 3 szklanki i rozpuścić w nich 3 kostki białej czekolady
- żółtka ubić, dodać dodać do nich budyń i 1 szklankę mleka
- z masy i mleka ugotować gęsty budyń
- ostudzony budyń miksować z masłem na puszystą masę
- na koniec dodać do masy wiórki kokosowe
- na dno formy ułożyć pierwszą warstwę herbatników
- na herbatniki nałożyć 1/3 masy kokosowej
- kolejno układać: warstwa herbatników i znowu masa kokosowa x2
- ostatnią warstwę masy posypać startą białą czekoladą i wiórkami kokosowymi
Do dekoracji użyłam przygotowanych wcześniej trufli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz