poniedziałek, 3 lutego 2014

Urodzinowy Tort Rafaello

Urodzinowy  Tort Rafaello

Urodziny chrześniaka to dobra okazja, żeby zrobić coś słodkiego i pysznego. Zrobiłam więc rafaello bez pieczenia. Prosty przepis na  torcik - masa budyniowa, wiórki kokosowe i maślane herbatniki, czyli bardzo smaczna kompozycja. I jeszcze trufle czekoladowe do dekoracji...:)Przepis podpatrzyłam na bolgu Prawo do gotowania z pasją






Kochany Robciu...
składamy Ci wszyscy
serdeczne życzenia, aby każdy
następny rok przynosił Ci
wiele radości i wszystko to,
co w życiu najpiękniejsze.


ciocia Beata, Airis, Ania i Janek
oraz Martynka, Marek, Monika i babcia Jasia :)



Składniki:
  • 600 g herbatników maślanych
  • 1 litr mleka
  • 2,5 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 15 dag masła
  • żółtka z 3 jaj
  • 15 dag wiórków kokosowych
  • 10 kostek białej czekolady


Wykonanie:
masa kokosowa
  • zagotować 3 szklanki i rozpuścić w nich 3 kostki białej czekolady
  • żółtka ubić, dodać dodać do nich budyń i 1 szklankę mleka
  • z masy i mleka ugotować gęsty budyń 
  • ostudzony budyń miksować z masłem na puszystą masę
  • na koniec dodać do masy wiórki kokosowe

  • na dno formy ułożyć pierwszą warstwę herbatników
  • na herbatniki nałożyć 1/3 masy kokosowej 
  • kolejno układać:  warstwa herbatników i znowu masa kokosowa x2
  • ostatnią warstwę masy posypać startą białą czekoladą i wiórkami kokosowymi 

Do dekoracji użyłam  przygotowanych wcześniej trufli.  






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...