Chleb pszenny z garnka
Ten chleb piekłam już kilka razy. Skorzystałam z przepisu zamieszczonego na blogu mniam mniam. Chleb jest naprawdę dobry - taki pewniak, smaczny tuż po upieczeniu ale również na drugi, trzeci dzień. Śmiało można upiec od razu dwa bochenki.
Do pieczenia będzie potrzebny garnek żeliwny lub naczynie żaroodporne.
Składniki: (na 1 bochenek )
- 3 szklanki pszennej mąki typ 480 ja użyłam 650
- 15 dag świeżych drożdży
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 szklanka wody o temperaturze pokojowej lub trochę więcej
- otręby pszennych lub owsiane (2-4 łyżki)
- 2 łyżki mąki
- do miski wsypać mąkę, sól, rozkruszone w palcach drożdże
- dolać wodę i zamieszać drewnianą łyżką, ciasto ma być dość gęste
- ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu
- najlepiej odczekać ok. 12 do 18 godzin, czyli można odstawić do wyrastania na całą noc
- na stolnicę wysypać mąkę i otręby
- wyjąć masę z miski i tu .....najlepiej obejrzeć filmik ...:)
- wyrobić ciasto i uformować kulę a następnie przełożyć ją do suchej miski
- przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce
- naczynie żaroodporne (garnek żeliwny) wstawić do piekarnika
- piekarnik rozgrzać do temp 240 C i podgrzewać naczynie przez 10 minut
- po tym czasie wyjąc garnek ostrożnie i umieścić w nim ciasto
- naczynie przykryć i wstawic do piekarnika ponownie
- piec przez 30 minut w temp. 200 C
- kolejne 20-25 minut piec bez przykrycia
- wyjąc naczynie i po kilku minutach wyjąć z naczynia chleb
- studzić chlebek na kratce
- kroić po ostudzeniu
domowe pieczywo jest najlepsze
OdpowiedzUsuń