Chleb z oliwkami
Kolejny pyszny chlebek, tym razem z dodatkiem oliwek. Miękki, delikatny, długo zachowuje świeżość i chyba jeszcze lepiej smakuje na drugi i trzeci dzień. Warto poświęcić kilka chwil na upieczenie takiego dobrego chlebka. Przepis pochodzi z bloga pracownia wypieków.Zaczyn:
- 150 g mąki pszennej
- 130 g wody
- 5 g świeżych drożdży
- 350 g mąki pszennej
- 150 g mąki pszennej razowej
- 10 g świeżych drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 350 g wody
- 150 g drylowanych, pokrojonych oliwek
- składniki na zaczyn wymieszać w misce
- przykryć folią i odstawić na 12-18 godzin
- (zaczyn najpierw urośnie, potem opadnie)
- do miski wsypać mąkę, sól
- drożdże rozmieszać z cukrem i kilkoma łyżkami wody
- dodać do mąki rozpuszczone drożdże, wcześniej przygotowany zaczyn, oliwę i wodę
- ze składników wyrobić luźne, kleiste ciasto (można mikserem z końcówką do ciast)
- dodać oliwki i odstawić, przykryte ściereczką, do wyrośnięcia (ok. godziny)
- ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia
- wierzch posmarować wodą i oprószyć mąką
- odstawić na kolejne 40 - 60 minut aż chleb wyrośnie
- piec w nagrzanym do 200 C piekarniku przez 1 godzinę
- studzić na kratce
- przechowywać zawinięty w suchą ściereczkę
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz