Domowa szynka pieczona
Przeglądając blogi kulinarne nie trudno natrafić na opisy samodzielnego wykonania domowych wędlin. Po takiej lekturze, w sklepie bez wahania kupiłam surową szynkę, zamiast polędwicy sopockiej czy szynki z kotła.Nie żałowałam - moja szynka, zrobiona zgodnie z przepisem ze strony smakuje.blox była pyszna i nikt nie tęsknił za taką ze sklepu. Szynka znikała równie szybko jak domowy pasztet.
Składniki:
- szynka wieprzowa
- 1,5 łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka majeranku
- łyżeczka bazylii
- 3 ząbki czosnku
- łyżka soku z cytryny
- łyżka oleju
- moja modyfikacja to dodatek jabłka i cebuli
Wykonanie:
- wsztstkie składniki wymieszać
- mieszanką nacierać mięso z każdej strony
- umieścić mięso w rękawie do pieczenia z dodatkiem ćwiartek jabłka i plastrów cebuli
- zamknąć rękaw klipsem i odstawić do lodówki na noc
- rano piec szynkę w rękawie przez 1,5 do 2 godzin w nagrzanym do 180 C piekarniku
- po tym czasie przeciąć rękaw i piec dodatkowo przez ok 15-20 minut
- gdy skórka szynki się zarumieni wyłączyć piekarnik
- pozostawić do ostudzenia na kolejne 15-20 minut
szynia domowa jest bardzo smaczna i nie taka kaloryczna, fajnie, lubie takie jedzonko. Osttanio jadlam taka szynke z kotla od henryka kani, bardzo dobra:)
OdpowiedzUsuń