piątek, 3 stycznia 2014

Domowa szynka pieczona

Domowa szynka pieczona

Przeglądając blogi kulinarne nie trudno natrafić na opisy samodzielnego wykonania domowych wędlin. Po takiej lekturze, w sklepie bez wahania kupiłam surową szynkę, zamiast polędwicy sopockiej czy szynki z kotła. 
Nie żałowałam - moja szynka, zrobiona zgodnie z przepisem ze strony smakuje.blox była pyszna i nikt nie tęsknił za taką ze sklepu. Szynka znikała równie szybko jak domowy pasztet.



Składniki:
  • szynka wieprzowa
  • 1,5 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka bazylii
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka oleju
  • moja modyfikacja to dodatek jabłka i cebuli
 Wykonanie:
  • wsztstkie składniki wymieszać
  • mieszanką nacierać mięso z każdej strony
  • umieścić mięso w rękawie do pieczenia z dodatkiem ćwiartek jabłka i plastrów cebuli
  • zamknąć rękaw klipsem i odstawić do lodówki na noc
  • rano piec szynkę w rękawie przez 1,5 do 2 godzin w nagrzanym do 180 C piekarniku
  • po tym czasie przeciąć rękaw i piec dodatkowo przez ok 15-20 minut
  • gdy skórka szynki się zarumieni wyłączyć piekarnik
  • pozostawić do ostudzenia na  kolejne 15-20 minut




 

1 komentarz:

  1. szynia domowa jest bardzo smaczna i nie taka kaloryczna, fajnie, lubie takie jedzonko. Osttanio jadlam taka szynke z kotla od henryka kani, bardzo dobra:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...