Gdy brakuje pomysłu na dobry i szybki obiad warto przypomnieć sobie o plackach ziemniaczanych.Tradycyjny przepis, proste i szybkie wykonanie...
Składniki:
- 5 dużych ziemniaków
- 1 niewielka cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki śmietany
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- olej do smażenia
WYKONANIE:
- umyte, obrane ziemniaki zetrzeć na dużych oczkach tarki
- część masy ziemniaczanej zmiksować blenderem
- wylać masę na sitko ustawione na naczyniu, żeby lekko odcisnąć
- z naczynia odlać delikatnie sok
- pozostałą na dnie mąkę ziemniaczaną dodać do masy
- cebulę i czosnek obierać i zetrzeć na tarce - dodać do ziemniaków
- masę ziemniaczaną wymieszać z roztrzepanymi jajkami i mąką
- żeby masa ziemniaczana nie ciemniała dodać łyżkę śmietany lub jogurtu
- doprawić do smaku solą i pieprzem
- na rozgrzanej patelni smażyć na złoty kolor
- podawać ze śmietaną i dowolną surówką
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz