Słodkie bułki na przyjęcie, w stylu japońskim - tylko z pastą tsubu-an, czyli słodką pastą z fasoli azuki.
Fasola azuki, zwana również czerwoną soją to częsty składnik japońskiej kuchni.
- wyczytałam na blogu Japońska Kuchnia Karoliny.
To samo mówi moja córka....przekonała się o tym, wiele razy w czasie rocznego pobytu w Japonii.
Bułeczkami z fasolową pastą poczęstowałam koleżanki z lat szkolnych - zapewniały mnie, że smaczne...
Składniki pasty Tsubu-an:
WYKONANIE:
- fasolę zalać wodą i odstawić do namoczenia na ok. 24 godziny
- po tym czasie fasolę dokładnie przepłukać i włożyć do garnka
- zalać taką ilością wody, by przykryła fasolę i doprowadzić do wrzenia
- gotować kilka minut, zdjąć z ognia, odcedzić
- ponownie przepłukać i zalać wodą (wody ma być mniej więcej 3 razy więcej niż fasoli)
- gotować aż fasola będzie miękka (uzupełniać wygotowującą się wodę)
- ugotowaną fasolę odcedzić (zachować płyn z gotowania)
- dodać sól, a następnie cukier w trzech porcjach
- na małym ogniu podgrzewać fasolę z cukrem
- jeżeli masa będzie za sucha dodać płynu z gotowania fasoli
- gotować aż cukier się rozpuści
- fasolę rozgniatać przy pomocy tłuczka lub widelca na gruboziarnistą pastę
Ciasto drożdżowe - składniki na 8 sztuk:
- 250 g mąki pszennej
- 25 g masła
- 25 g cukru
- 4 g drożdży instant
- 90 ml mleka
- 90 ml wody
- szczypta soli
- pasta z fasoli azuki
- masło rozpuścić i odstawić do ostygnięcia
- mleko zmieszać z wodą i lekko podgrzać
- mąkę przesypać do miski z cukrem i solą
- dodać drożdże instant, wymieszać
- dolać partiami wodę z mlekiem
- na koniec dodać masło i całość wymieszać drewnianą łyżką
- ciasto przełożyćna blat oprószony mąką
- zagniatać ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne
- w razie potrzeby podsypać niewielką ilością mąki
- ciasto podzielić na 8 części i uformować kulki (zostawić pod przykryciem na 15 minut)
- po tym czasie każdą kulkę rozwałkować
- na środku rozwałkowanego ciasta rozłożyć porcję pasty z fasoli
- ciasto zawinąć na trzy, delikatnie rozwałkować
- naciąć wzdłuż w dwóch miejscach i zrolować w ślimaka
- bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut
- smarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem
- piec w nagrzanym piekarniku (do 180 stopni) 15- 20 minut, aż bułeczki będą złociste
Smacznego!
Intrygujący przepis :)
OdpowiedzUsuń