piątek, 2 maja 2014

Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem po raz drugi

Tarta ze szpinakiem, jajkiem i mozzarellą to bardzo dobry pomysł...na obiad :)
Dodałam jeszcze suszone pomidory, paprykę i plasterki kabanosa...
Przepis ze strony: Kulinarny Świat






Składniki:
ciasto: 
  • 200g mąki
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 100g masła z lodówki
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • pół łyżeczki soli
dodatki:
  • 400g szpinaku 
  • 2 ząbki czosnku  
  • dwa ugotowane na twardo jajka
  • papryka czerwona
  • cebula czerwona
  • kilka suszonych pomidorów w oleju
  • 1 kula mozarelli
  • sól, pieprz


  • masło posiekać z mąką i solą
  • dodać jajko , śmietanę
  • uformować kulkę i włożyć na 1h do lodówki lub zamrażalnika na 1/2h
  • szpinak wrzucić do rondelka i podgrzać, żeby odparowała woda
  • doprawić do smaku, dodać 2 wyciśnięte ząbki czosnku oraz 1 jajko
  • ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować
  • ułożyć na blasze do tarty wyłożonej papierem do pieczenia
  • na cieście ułożyć pokrojoną w listki cebulę
  • wyłożyć nadzienie ze szpinaku
  • na wierzch nałożyć pokrojone w kostkę: kabanosa, jajko, paprykę oraz ser mozarella
  • piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30-40 minut.

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...