Tarta ze szpinakiem po raz drugi
Tarta ze szpinakiem, jajkiem i mozzarellą to bardzo dobry pomysł...na obiad :)Dodałam jeszcze suszone pomidory, paprykę i plasterki kabanosa...
Przepis ze strony: Kulinarny Świat
Składniki:
ciasto:
dodatki:
- 400g szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- dwa ugotowane na twardo jajka
- papryka czerwona
- cebula czerwona
- kilka suszonych pomidorów w oleju
- 1 kula mozarelli
- sól, pieprz
- masło posiekać z mąką i solą
- dodać jajko , śmietanę
- uformować kulkę i włożyć na 1h do lodówki lub zamrażalnika na 1/2h
- szpinak wrzucić do rondelka i podgrzać, żeby odparowała woda
- doprawić do smaku, dodać 2 wyciśnięte ząbki czosnku oraz 1 jajko
- ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować
- ułożyć na blasze do tarty wyłożonej papierem do pieczenia
- na cieście ułożyć pokrojoną w listki cebulę
- wyłożyć nadzienie ze szpinaku
- na wierzch nałożyć pokrojone w kostkę: kabanosa, jajko, paprykę oraz ser mozarella
- piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30-40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz