Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
Bardzo szybkie ciasto na niedzielne popołudnie...Przepis przeczytany na blogu: Cukierniczka.
Składniki:
Ciasto
- 500 g mąki
- 50 g drożdży
- 4 łyżki cukru
- 100 g masła
- 1 jajko
- 200 ml mleka
- 1 kg rabarbaru + cukier do smaku
Kruszonka:
- 400 g mąki
- 200 g masła
- 200 g cukru pudru
- 1 żółtko, sól
- szczypta proszku do pieczenia
Wykonanie:
- drożdże rozdrobnić, zasypać łyżeczką cukru
- poczekać, aż się rozpuszczą
- mąkę przesiać, dodać resztę cukru, wlać drożdże i mleko, wbić jajko
- zagnieść ciasto
- dodać roztopione, ciepłe masło
- zagnieść i zostawić na ok. pół godziny do wyrośnięcia
- masło na kruszonkę stopić
- dodać do wymieszanych suchych składników, połączyć.
rabarbar obrać, umyć i pokroić na kawałki, wymieszać z 3-4 łyżkami cukru - ciasto rozciągnąć rękami na posmarowanej masłem dużej blaszce
- zostawić na kolejne pół godziny
- wyłożyć na wierzch rabarbar oraz kruszonkę
- piec w 180-200 st. C ok. 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz