Orzeszki wg babci Jasi
Kolej na orzeszki nadziewane masą orzechową, ciastka, które od lat, wspólnie z wnukami przygotowuje babcia Jasia (moja teściowa). Takie ciastka - orzeszki zabierały córki na różne imprezy klasowe. Zawsze znikały jako pierwsze.Piecze się je na specjalnej patelni z wgłębieniami w kształcie połówek orzecha. W internecie znalazłam też opiekacze elektryczne do orzeszków.
W tym roku orzeszki zrobiłam razem z moim synem, na jego ostatnią klasowa Wigilię w szkole podstawowej.
Składniki:
ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- płaska łyżeczka sody
- 2 łyżki śmietany
Wykonanie:
- składniki połączyć
- zagnieść elastyczne ciasto
- odstawić ciasto na 2-3 godziny do lodówki
- ciasto rozwałkować i wycinac kieliszkiem małe krążki
- patelnię nagrzać wcześniej na palniku kuchenki
- układać krążki we wgłębieniach patelni
- piec z obu stron
masa orzechowa:
- kostka masła
- pół szklanki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 1 szklanka mielonych orzechów włoskich
- budyń śmietankowy ugotowany na 1 szklance mleka
- masło utrzeć z pudrem na puszystą masę
- dodać kakao i przestudzony budyń
- wszystko razem miksować
- dodać tarte orzechy
- masę nakładać do połówek orzechów
masa czekoladowo - migdałowa:
- tabliczka mlecznej czekolady
- 100 ml śmietany 30 %
- 2 łyżki masła
- 1/3 szklanki tartych migdałów
- wszystkie składniki rozpuścić w rondlu
- wmieszać w masę czekoladową tarte migdały
- gdy masa wystygnie nakładać do połówek orzechów
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz