sobota, 14 grudnia 2013

Chleb kubański

Chleb kubański


Przepis pochodzi z książki Bernarda Claytona "Kompletna Księga Chlebów". Ja wynalazłam go na blogu ko ko ko  na którym jest wiele ciekawych przepisów.
Gdy jeszcze przeczytałam, że to "wypiek-marzenie, każdego początkującego piekarza...", zdecydowałam się spróbować.







SKŁADNIKI:
  • 5-6 szklanek mąki pszennej (najlepiej mąki pszennej chlebowej 750)
  • 14g suszonych drożdży (30 g świeżych)
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 szklanki  gorącej wody
  • sezam lub mak do posypania 
WYKONANIE:
  • 4 szklanki mąki wymieszać  z solą, cukrem i drożdżami
  • dodać gorącą wodę, zamieszaj 100 razy lub wyrobić mikserem przez ok. 3 minuty
  • dodać pozostałą mąkę tak, żeby ciasto nie było kleiste
  • zagniatać ciasto do momentu aż będzie ciasto gładkie i elastyczne
  • ciasto umieść w natłuszczonej misce, folią spożywczą
  • odstawić do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość ok. 40 minut do 1 godziny
  • z ciasta uformować 2 okrągłe bochenki
  • umieścić je na papierze do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na 30-60 minut
  • piec w piekarniku nagrzanym do 200 C przez 60 minut







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...