Chleb kubański
Przepis pochodzi z książki Bernarda Claytona "Kompletna Księga Chlebów". Ja wynalazłam go na blogu ko ko ko na którym jest wiele ciekawych przepisów.
Gdy jeszcze przeczytałam, że to "wypiek-marzenie, każdego początkującego piekarza...", zdecydowałam się spróbować.
SKŁADNIKI:
- 5-6 szklanek mąki pszennej (najlepiej mąki pszennej chlebowej 750)
- 14g suszonych drożdży (30 g świeżych)
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki cukru
- 2 szklanki gorącej wody
- sezam lub mak do posypania
- 4 szklanki mąki wymieszać z solą, cukrem i drożdżami
- dodać gorącą wodę, zamieszaj 100 razy lub wyrobić mikserem przez ok. 3 minuty
- dodać pozostałą mąkę tak, żeby ciasto nie było kleiste
- zagniatać ciasto do momentu aż będzie ciasto gładkie i elastyczne
- ciasto umieść w natłuszczonej misce, folią spożywczą
- odstawić do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość ok. 40 minut do 1 godziny
- z ciasta uformować 2 okrągłe bochenki
- umieścić je na papierze do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na 30-60 minut
- piec w piekarniku nagrzanym do 200 C przez 60 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz