sobota, 28 grudnia 2013

Kulebiak

Kulebiak z kapusta i grzybami


Zamiast pasztecików, kapusty z grochem, czy krokietów zrobiłam w tym roku na wigilię kulebiaka. Wykorzystałam przepis ze strony gani.
Ciasto wyszło idealne a kulebiaki naprawdę bardzo smaczne.


Składniki: 
Ciasto: 

  • 1/2 kg mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Farsz:
  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 1/4 kg pieczarek
  • 100 g suszonych grzybów
  • 2  cebule
  • łyżka przecieru pomidorowego
Wykonanie:
  • namoczone wcześniej grzyby suszone ugotować i po przestudzeniu drobno pokroić
  • pieczarki również drobno pokrojone podsmaż razem z cebulą
  • kapustę przepłukać, pokroić i ugotować
  • odciśniętą z wody kapustę podsmaż dodając  grzyby i cebulę
  • doprawić solą i pieprzem
  • drożdże, 0,5 szklanki ciepłego mleka, cukier i łyżkę mąki zamieszać i pozostawić na 20 minut
  • w misce wymieszać mąkę z pozostałymi składnikami oraz dodać rozpuszczone drożdże
  • wyrobić ciasto i odstawić na godzinę do wyrośnięcia 

 
  • ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować
  • na ciasto rozsmarować farsz z kapusty i zwijać jak makowce
  • kulebiaki ułożyć na blaszce, na papierze do pieczenia
  • posmarować rozmąconym białkiem i dekorować kawałkami ciasta
  • piec 50 minut w nagrzanym piekarniku w temp. 180 C



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...