Kulebiak z kapusta i grzybami
Zamiast pasztecików, kapusty z grochem, czy krokietów zrobiłam w tym roku na wigilię kulebiaka. Wykorzystałam przepis ze strony gani.
Ciasto wyszło idealne a kulebiaki naprawdę bardzo smaczne.
Składniki:
Ciasto:
- 1/2 kg mąki
- 1 szklanka mleka
- 30 g drożdży
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- 2 jajka
- 1 płaska łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
Farsz:
- 1/2 kg kiszonej kapusty
- 1/4 kg pieczarek
- 100 g suszonych grzybów
- 2 cebule
- łyżka przecieru pomidorowego
- namoczone wcześniej grzyby suszone ugotować i po przestudzeniu drobno pokroić
- pieczarki również drobno pokrojone podsmaż razem z cebulą
- kapustę przepłukać, pokroić i ugotować
- odciśniętą z wody kapustę podsmaż dodając grzyby i cebulę
- doprawić solą i pieprzem
- drożdże, 0,5 szklanki ciepłego mleka, cukier i łyżkę mąki zamieszać i pozostawić na 20 minut
- w misce wymieszać mąkę z pozostałymi składnikami oraz dodać rozpuszczone drożdże
- wyrobić ciasto i odstawić na godzinę do wyrośnięcia
- ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować
- na ciasto rozsmarować farsz z kapusty i zwijać jak makowce
- kulebiaki ułożyć na blaszce, na papierze do pieczenia
- posmarować rozmąconym białkiem i dekorować kawałkami ciasta
- piec 50 minut w nagrzanym piekarniku w temp. 180 C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz