Pierniczki
Chciałam wypróbować jeszcze jeden przepis a że pierniczków nigdy dosyć, dzień przed wigilią, między makowcem a kulebiakiem wycinałam i lukrowałam kolejną partię pierników. Przepis pochodzi ze strony moje wypieki. Mogę potwierdzi - pierniczki mimo, że pieczone w ostatniej chwili są miękkie i smaczne.
Składniki:
- 1/4 szklanki miodu
- 5 łyżek miękkiego masła
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 jajko
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka kakao
- składniki wymieszać i zagnieść ciasto
- rozwałkować i wycinać pierniczki
- piec około 7-10 minut w 180ºC
- ostudzone ozdabiać lukrem
Lukier: jedno białko zmiksowane z 1 szklanką cukru pudru na gęsta masę
Pierniki przechowywać w szczelnym pojemniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz