czwartek, 27 lutego 2014

Chleb pszenno żytni na zakwasie

Chleb pszenno żytni na zakwasie


Pieczenie chleba jest wciągające a kolejny znikający bochenek, przekonuje mnie, że warto piec chleb w domu. Tym razem postanowiłam zmierzyć się z chlebem przygotowanym na zakwasie. Wykorzystałam przepis zamieszczony na blogu przepis na chleb. W kolejce czeka  wiele innych przepisów ale ten wydawał się najprostszy, taki  w sam raz na  pierwsze podejście...
Również przygotowanie zakwasu nie jest niczym trudnym, choć wymaga trochę uwagi i cierpliwości. Warto jednak próbować, żeby potem zjeść smaczny, zdrowy chleb z chrupiącą skórką.





 Składniki:
  • 500 g mąki pszennej   typ 650
  • 300 g zakwasu żytniego (1,5 szklanki)
  • 2 łyżeczki soli
  • 200 g ciepłej wody
Wykonanie:
  • mąkę wymieszać z solą, wodą i aktywnym żytnim zakwasem. 
  • wyrobić gęste i gładkie ciasto mikserem z hakiem  lub ręcznie
  • po wyrobieniu ciasto powinno być plastyczne i sprężyste
  • ciasto przełożyć do  miski wysmarowanej olejem
  • przykryć czystą ściereczką  i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 3- godziny
  • ponownie wyrabiać ręką ciasto na blacie wysypanym mąką
  • formować  okrągły bochenek i ułożyć do miski wyłożonej ściereczką i obsypanej mąką
  • przykryć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na 5-6 godzin
  • piekarnik nagrzać do temperatury 240 stopni – wraz z blachą do pieczenia
  • chleb  przełożyć na gorącą blachę,  naciąć  ostrym nożem w kilku miejscach
  • na dno piekarnika należy wrzucić kilka kostek lodu lub kubek z gorąca wodą
  • para powoduje, że skórka chleba będzie chrupiąca
  • chleb włożyć do piekarnika i piec ok. 30 minut aż się zrumieni
  • chleb studzić na kratce
  • stukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...