Chleb pszenno żytni na zakwasie
Pieczenie chleba jest wciągające a kolejny znikający bochenek, przekonuje mnie, że warto piec chleb w domu. Tym razem postanowiłam zmierzyć się z chlebem przygotowanym na zakwasie. Wykorzystałam przepis zamieszczony na blogu przepis na chleb. W kolejce czeka wiele innych przepisów ale ten wydawał się najprostszy, taki w sam raz na pierwsze podejście...
Również przygotowanie zakwasu nie jest niczym trudnym, choć wymaga trochę uwagi i cierpliwości. Warto jednak próbować, żeby potem zjeść smaczny, zdrowy chleb z chrupiącą skórką.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej typ 650
- 300 g zakwasu żytniego (1,5 szklanki)
- 2 łyżeczki soli
- 200 g ciepłej wody
- mąkę wymieszać z solą, wodą i aktywnym żytnim zakwasem.
- wyrobić gęste i gładkie ciasto mikserem z hakiem lub ręcznie
- po wyrobieniu ciasto powinno być plastyczne i sprężyste
- ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem
- przykryć czystą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 3- godziny
- ponownie wyrabiać ręką ciasto na blacie wysypanym mąką
- formować okrągły bochenek i ułożyć do miski wyłożonej ściereczką i obsypanej mąką
- przykryć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na 5-6 godzin
- piekarnik nagrzać do temperatury 240 stopni – wraz z blachą do pieczenia
- chleb przełożyć na gorącą blachę, naciąć ostrym nożem w kilku miejscach
- na dno piekarnika należy wrzucić kilka kostek lodu lub kubek z gorąca wodą
- para powoduje, że skórka chleba będzie chrupiąca
- chleb włożyć do piekarnika i piec ok. 30 minut aż się zrumieni
- chleb studzić na kratce
- stukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz