Prosty domowy chleb
Przepis obejrzałam na You tube i postanowiłam sprawdzić, czy rzeczywiście jest tak prosty i smaczny. Trudno nie przyznać racji autorce bloga Gotuj Skutecznie TV - chlebek się sprawdził i wszystkim smakował...
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej 550 lub 650
2 garście płatków owsianych oraz 2 otrębów pszennych
pół szklanki słonecznika
25 dag świeżych drożdży
1 łyżka soli - 1 łyżeczka cukru
1-2 łyżeczki octu (dodać do wody) - szczypta dowolnych ziół do smaku oraz czerwonej słodkiej papryki
- 0,5 litr ciepłej wody
Wykonanie:
- zmieszać sypkie składniki
- dodać ciepłą wodę z rozpuszczonymi drożdżami,
- wymieszać składniki i wyrobić ciasto łyżką
- zostawić na 20 minut do wyrośnięcia (więcej wody i ciasto jest luźniejsze, chleb po upieczeniu będzie miał większe dziury , mniej wody, sztywniejsze ciasto - po upieczeniu chleb z mniejszymi dziurkami, bardziej zwarty)
- po tym czasie ponownie zagniatać ciasto
- przełożyć do natłuszczonej, wysypanej tartą bułką lub wyłożonej papierem do pieczenia keksówki wierzch ciasta wygładzić zmoczoną w zimnej wodzie łyżką
- zostawić do wyrośnięcia na 20 minut
nagrzać piekarnik do 250 st. C.
bochenki spryskać wodą, posypać ziarnem (słonecznik, płatki owsiane, otręby) - piec na drugiej półce od dołu w temp. 230 C przez 55 minut
nie otwierać piekarnika podczas spieczenia - po upieczeniu odczekać ok. 5 minut
- chleb studzić na kratce
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz