czwartek, 9 stycznia 2014

Nocne bułeczki

Nocne bułeczki

Znalazłam w internecie sporo ciekawych przepisów, którym nie mogę się oprzeć, między innymi przepis na "nocne bułeczki". Ich największą zaletą jest to, że z ciasta przygotowanego wieczorem, rano na śniadanie mamy świeże, ciepłe bułeczki naprawdę bardzo smaczne. Przepis podpatrzyłam na blogu atiny, łącznie z instrukcja na ich zawijanie.



Składniki  (na 12 bułeczek)
  • 3 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 g drożdży
  • pół  szklanki wody oraz pół szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko i mleko do posmarowania
  • sezam biały i czarny do posypania, żurawina
 Wykonanie
  • oba rodzaje mąki, sól wsypać do miski
  • w drugim naczyniu wymieszać drożdże i cukier z łyżka mleka 
  • odstawić na 10-15 minut
  • do mąki dodawać mleko, wodę, rozpuszczone drożdże, olej
  • wszystko dokładnie wymieszać drewniana łyżką
  • wyrabiać ok 5 minut w misce lub na blacie
  • ciasto przełożyć do  miski (ciasto zwiększy znacznie objętość)
  • przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki
  • rano ciasto podzielić na 12 kawałków z których można formować bułeczki
  • ułożyć bułeczki na blaszce pokrytej papierem do pieczenia
  • przykryć suchą ściereczką i odstawić na 20 minut
  • bułeczki smarować rozmąconym jajkiem lub mlekiem
  • posypać sezamem
  • piec w temperaturze 220ºC, przez około 20 - 25 minut
  • studzić na kratce kuchennej

Poszukiwałam właśnie takich bułeczek , które mogłabym zrobić na śniadanie i to bez wstawania o nieludzko wczesnej porze. Idealny przepis znalazłam na blogu Atiny. Ciasto zagniata się dzień wcześniej wieczorem , tak , że na rano pozostaje już tylko formowanie , powtórne wyrastanie i pieczenie. Bułeczki są pyszne , a do tego jeszcze można je sobie ciekawie zapleść :-) - See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2008/12/nocne-bueczki.html#sthash.gMHW6Czz.dpuf
Poszukiwałam właśnie takich bułeczek , które mogłabym zrobić na śniadanie i to bez wstawania o nieludzko wczesnej porze. Idealny przepis znalazłam na blogu Atiny. Ciasto zagniata się dzień wcześniej wieczorem , tak , że na rano pozostaje już tylko formowanie , powtórne wyrastanie i pieczenie. Bułeczki są pyszne , a do tego jeszcze można je sobie ciekawie zapleść :-) - See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2008/12/nocne-bueczki.html#sthash.gMHW6Czz.dpuf
Poszukiwałam właśnie takich bułeczek , które mogłabym zrobić na śniadanie i to bez wstawania o nieludzko wczesnej porze. Idealny przepis znalazłam na blogu Atiny. Ciasto zagniata się dzień wcześniej wieczorem , tak , że na rano pozostaje już tylko formowanie , powtórne wyrastanie i pieczenie. Bułeczki są pyszne , a do tego jeszcze można je sobie ciekawie zapleść :-) - See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2008/12/nocne-bueczki.html#sthash.gMHW6Czz.dpuf
Poszukiwałam właśnie takich bułeczek , które mogłabym zrobić na śniadanie i to bez wstawania o nieludzko wczesnej porze. Idealny przepis znalazłam na blogu Atiny. Ciasto zagniata się dzień wcześniej wieczorem , tak , że na rano pozostaje już tylko formowanie , powtórne wyrastanie i pieczenie. Bułeczki są pyszne , a do tego jeszcze można je sobie ciekawie zapleść :-) - See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2008/12/nocne-bueczki.html#sthash.gMHW6Czz.dpuf
Poszukiwałam właśnie takich bułeczek , które mogłabym zrobić na śniadanie i to bez wstawania o nieludzko wczesnej porze. Idealny przepis znalazłam na blogu Atiny. Ciasto zagniata się dzień wcześniej wieczorem , tak , że na rano pozostaje już tylko formowanie , powtórne wyrastanie i pieczenie. Bułeczki są pyszne , a do tego jeszcze można je sobie ciekawie zapleść :-) - See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2008/12/nocne-bueczki.html#sthash.gMHW6Czz.dpuf

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...