niedziela, 18 sierpnia 2013

Placek drożdżowy ze śliwkami


Wakacyjne ciasto Babci Jasi, czyli placek drożdżowy ze śliwkami






Składniki: 
  • 0,5 kg mąki 
  • 0,5 kostki drożdży (duża kostka)
  • 4 żółtka 
  • 0,5 kostki masła
  • cukier (do smaku) 
Przygotowanie: 
  • rozkruszone drożdże, łyżkę cukru, cztery łyżki mąki rozcieramy z ciepłą wodą
  • kiedy drożdże zaczną rosnąć dodajemy resztkę mąki (jeśli będzie taka potrzeba można dodać odrobinę wody i rozrobić)
  • odstawiamy ciasto do wyrośnięcia - ciasto nie może być zbyt rzadkie 
  • żółtka utrzeć z cukrem
  • masło stopić (nie zagotować!)
  • jak ciasto wyrośnie dodać żółtka (z cukrem) i porcjami dolewać masło
  • wyrabiamy ciasto, aż będzie odstawać od ręki
  • ciasto kładziemy na stolnicę i wyrabiamy
  • blaszkę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy tłuszczem
  • ciasto kładziemy na blaszkę i rozwałkowujemy
  • można posmarować ciasto białkiem
  • nakładamy owoce
  • po chwili wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 OC
  • pieczemy przez ok. 30 min.
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...