sobota, 24 sierpnia 2013

Gołąbki z mięsem i ryżem

Gołąbki z mięsem i ryżem

 















Składniki: 
  • 0,5 kg mięsa wieprzowego (karczek, schab, szynka – bez kości!)
  • 20 dag wędzonego boczku, niezbyt tłustego
  • 0,5 lub 1 cebula
  • 2 szklanki ryżu
  • 3 szklanki wody
  • główka włoskiej kapusty (średniej wielkości)




Przygotowanie: 
  • mięso i boczek należy drobno pokroić
  • na patelni podsmażamy boczek, dodajemy cebulkę, kiedy się zaszkli wrzucamy mięso wieprzowe
  • dusimy tak długo, aż będzie można poddusić widelcem, ma się zrobić papka mięsna
  • doprawiamy – pieprz, sól, Vegeta, papryka słodka
  • ryż wsypujemy do garnka i zalewamy odrobiną oleju
  • po jakimś czasie dodajemy 3 szklanki wody i gotujemy przez ok. 5 minut
  • ryż pozostawiamy na jakiś czas w zamkniętym garnku, żeby napęczniał 
  • kapustę gotujemy w osolonej wodzie ok. 15 - 20 minut po czym od  odcinamy liście
  • na przestudzone liście nakładamy farsz i zawijamy gołąbki 
  • na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć liście kapusty 
  • gołąbki układać ciasno w dwóch warstwach (posypujemy solą i pieprzem)
  • pomiędzy gołąbki wlewamy szklankę wody, łyżkę oleju
  • na wierzchu również układamy liście kapusty
  • gołąbki dusimy ok. 1,5 godziny w 180 OC

Do gołąbków pasuje sos pomidorowy lub sos pieczarkowy




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...