Gołąbki z mięsem i ryżem
Składniki:
- 0,5 kg mięsa wieprzowego (karczek, schab, szynka – bez kości!)
- 20 dag wędzonego boczku, niezbyt tłustego
- 0,5 lub 1 cebula
- 2 szklanki ryżu
- 3 szklanki wody
- główka włoskiej kapusty (średniej wielkości)
Przygotowanie:
- mięso i boczek należy drobno pokroić
- na patelni podsmażamy boczek, dodajemy cebulkę, kiedy się zaszkli wrzucamy mięso wieprzowe
- dusimy tak długo, aż będzie można poddusić widelcem, ma się zrobić papka mięsna
- doprawiamy – pieprz, sól, Vegeta, papryka słodka
- ryż wsypujemy do garnka i zalewamy odrobiną oleju
- po jakimś czasie dodajemy 3 szklanki wody i gotujemy przez ok. 5 minut
- ryż pozostawiamy na jakiś czas w zamkniętym garnku, żeby napęczniał
- kapustę gotujemy w osolonej wodzie ok. 15 - 20 minut po czym od odcinamy liście
- na przestudzone liście nakładamy farsz i zawijamy gołąbki
- na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć liście kapusty
- gołąbki układać ciasno w dwóch warstwach (posypujemy solą i pieprzem)
- pomiędzy gołąbki wlewamy szklankę wody, łyżkę oleju
- na wierzchu również układamy liście kapusty
- gołąbki dusimy ok. 1,5 godziny w 180 OC
Do gołąbków pasuje sos pomidorowy lub sos pieczarkowy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz