wtorek, 20 sierpnia 2013

Łosoś Teriyaki

Łosoś  Teriyaki


















 
               
Łosoś teriyaki  podany z ryżem białym z dodatkiem ryżu dzikiego

Składniki:
3 filety z łososia 

sos teriyaki


Przygotowania:
  1. Filety z łososia przyprawić  pieprzem i  solą. 
  2. W naczyniu żaroodpornym ułożyć pokrojone w kostkę kawałki łososia
  3. następnie  skropić mocno sosem teriyaki
  4. całość wstawić na 30 minut do lodówki
  5. po tym czasie wstawić do nagrzanego do 200oC  piekarnika
  6. Piec przez około 12-15 minut.  


Łososia  podawać z  ryżem i małymi marchewkami,
również podduszonymi w sosie teriyaki.



Smacznego!

4 komentarze:

  1. Witam :) Chciałam spróbować przyrządzić to danie, mam jednak pytanie - te marchewki jak w teriyaki dusić? Razem z łososiem w naczyniu żaroodpornym piec? Podgotować? Prosiłabym o odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj! Jak miło, że pytasz…
    Więc, uzupełnienie przepisu: 
    Marchewki, jeszcze zamrożone wrzucam na patelnię typu Wok z pokrywką.
    Dodaję trochę oliwy z oliwek i kilka łyżek, tak ok. 4-5 sosu, do tego doprawiam odrobiną soli, pieprzu i łyżeczką cukru.
    Dolewam 0,5 szkl. wody i duszę pod przykryciem na małym ogniu.
    Duszę do momentu, gdy marchewki będą miękkie
    i jeszcze chwilę, aż woda odparuje.
    Pozdrawiam i życzę smacznego…

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za odpowiedź. :) Cóż, muszę przyznać że improwizowałam, i zrobiłam mniej więcej tak samo, tyle że nie doprawiłam już tej marchewki w żaden sposób... :>
      Wyszlo pyszne, chociaż jak na mój gust trochę słone, ale TŻ nie narzekał. :)(soli nie dalam praktycznie w ogóle - widocznie taki mialam kupiony sos...) Dlatego jeszcze pytanie - z jakiego sosu teriyaki korzystałaś? Jakiś dostępny normalnie w sklepie czy domowej roboty? Również pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Ja używam Kikkoman - Teriyaki.... i może faktycznie wystarczyłoby mniej go dodać. Moja córka lubi jak jest go więcej - pewnie dlatego w moim przepisie jest taka ilość. Czyli musisz powtórzyć taki obiadek, żeby wypróbować pod swój smak...;) Powodzenia...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...