Łosoś teriyaki podany z ryżem białym z dodatkiem ryżu dzikiego
Składniki:
3 filety z łososia
sos teriyaki
Przygotowania:
- Filety z łososia przyprawić pieprzem i solą.
- W naczyniu żaroodpornym ułożyć pokrojone w kostkę kawałki łososia
- następnie skropić mocno sosem teriyaki
- całość wstawić na 30 minut do lodówki
- po tym czasie wstawić do nagrzanego do 200oC piekarnika
- Piec przez około 12-15 minut.
Łososia podawać z ryżem i małymi marchewkami,
również podduszonymi w sosie teriyaki.
Smacznego!
Witam :) Chciałam spróbować przyrządzić to danie, mam jednak pytanie - te marchewki jak w teriyaki dusić? Razem z łososiem w naczyniu żaroodpornym piec? Podgotować? Prosiłabym o odpowiedź :)
OdpowiedzUsuńWitaj! Jak miło, że pytasz…
OdpowiedzUsuńWięc, uzupełnienie przepisu:
Marchewki, jeszcze zamrożone wrzucam na patelnię typu Wok z pokrywką.
Dodaję trochę oliwy z oliwek i kilka łyżek, tak ok. 4-5 sosu, do tego doprawiam odrobiną soli, pieprzu i łyżeczką cukru.
Dolewam 0,5 szkl. wody i duszę pod przykryciem na małym ogniu.
Duszę do momentu, gdy marchewki będą miękkie
i jeszcze chwilę, aż woda odparuje.
Pozdrawiam i życzę smacznego…
Dzięki za odpowiedź. :) Cóż, muszę przyznać że improwizowałam, i zrobiłam mniej więcej tak samo, tyle że nie doprawiłam już tej marchewki w żaden sposób... :>
UsuńWyszlo pyszne, chociaż jak na mój gust trochę słone, ale TŻ nie narzekał. :)(soli nie dalam praktycznie w ogóle - widocznie taki mialam kupiony sos...) Dlatego jeszcze pytanie - z jakiego sosu teriyaki korzystałaś? Jakiś dostępny normalnie w sklepie czy domowej roboty? Również pozdrawiam :)
Ja używam Kikkoman - Teriyaki.... i może faktycznie wystarczyłoby mniej go dodać. Moja córka lubi jak jest go więcej - pewnie dlatego w moim przepisie jest taka ilość. Czyli musisz powtórzyć taki obiadek, żeby wypróbować pod swój smak...;) Powodzenia...
OdpowiedzUsuń