niedziela, 13 października 2013

Onigiri - kulki ryżowe

Onigiri - kulki ryżowe

Od kiedy, po raz pierwszy zrobiliśmy w domu sushi okazało się, że to jest nasz smak. Dziś mniej pracochłonny przysmak z ryżu....onigiri- ryżowe kulki z tuńczykiem - równie smaczne i sycące.







Składniki:
  • 1 szklanka ryżu (ryż do sushi)
  • 1 szklanka wody 
oraz
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 łyżka majonezu
  • sos sojowy pół łyżeczki
 dodatki
  • 2 płaty nori (japońskie wodorosty) pocięte w paski
  • sezam czarny i biały
  • marynowany imbir
Zalewa do ryżu:
  • 5 łyżek octu ryżowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • Składniki podgrzewamy w małym rondelku aż cukier się rozpuści. 

Przygotowanie ryżu:
  • Pierwsza czynność to płukanie ryżu - należy płukać ryż zimną wodą.
  • Zmieniać wodę kilka razy, aż  będzie prawie przezroczysta.
  • Wypłukany ryż zalewamy w garnku szklanką wody i odstawiamy na 10 minut.
  • Następnie na dużym ogniu podgrzewamy ryż przez 5 minut
  • Zmniejszamy ogień do minimum i podgrzewamy jeszcze przez 15 minut aż ryż wchłonie wodę
  • Po tym czasie pozostawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut 
  • Czekamy, aż ryż ostygnie i mieszamy z  przygotowaną zalewą.

Tradycyjne onigiri ma kształt kulki lub trójkąta.
Na ryż nakłada się zmieszanego z majonezem tuńczyka i formuje kulki a z nich trójkąty.
Czynność tą ułatwia użycie folii spożywczej. Ryż najlepiej nakładać na folię zwilżonymi wodą palcami,  dzięki czemu ryż się mniej klei.
pomocny może być również sposób przedstawiony pod TUTAJ
Gotowe, uformowane onigiri obwijamy paseczkiem nori. 







Bardzo smaczna kolacja. 
Kilka zostało na rano...:) 


 




4 komentarze:

  1. Uwielbiam sushi i chętnie spróbuję Onigiri, bo wygląda to genialnie :D Super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super :D to widzę, że jak wrócę nie będę płakać za japońską kuchnią, wystarczy przyjechać do domu ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. :D To warto było dziś się starać :) a to początek zmagań z kuchnią japońską...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...