piątek, 25 października 2013

Muffiny czekoladowe z migdałami

Muffiny czekoladowe z migdałami

W niedzielne, deszczowe przedpołudnie zdecydowałam się 
upiec coś mocno czekoladowego.
Przepis z ulotki z Lidla okazał się tym, czego szukałam...








Składniki:

  • foremki papierowe do muffinek
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 3/4 szklanki  cukru 
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 łyżek kakao 
  • połowa tabliczki gorzkiej czekolady
  • szklanka mleka
  • 125 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • ok. 50 g płatków migdałowych
Wykonanie:
  • jajka  z cukrem ubić mikserem  na puszysta masę
  • dodać roztopione masło
  • zmieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i kakao
  • suche składniki połączyć z ubitymi jajkami
  • dodać mleko i nadal miksować do uzyskania jednolitej masy
  • na koniec dodać czekoladę startą na dużych oczkach tarki
  • wmieszać płatki migdałów
  • łyżką nakładać masę do foremek
  • piec w nagrzanym piekarniku 25 minut w 180 C  



3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...