czwartek, 24 października 2013

dyniowo-orzechowe ciasteczka na Hallowenn

dyniowo-orzechowe bułeczki na Hallowenn

 

Obiecałam córce zrobić coś z dyni, najlepiej na słodko. Szukając przepisu, znalazłam na blogu Studio Miodu, smacznie wyglądające na zdjęciach bułeczki... Upiekłam jeszcze tego samego dnia.
Pierwsza partia poszła w jeden dzień. Kolejnego dnia upiekłam bułeczki ponownie. Tym razem z nadzieniem orzechowo-słonecznikowo-migdałowym.







Składniki:
  • szklanka pure z dyni (wydrążony miąższ z dyni dusić w głębokiej patelni lub rondlu z dodatkiem niewielkiej ilości wody) aż dynia będzie miękka
  • 3 szklanki maki
  • 125 g masła (zimnego)
  • 0,5 szklanki cukru brązowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1  łyżeczka sody
  • 0,5 szklanki mleka
  • cukier waniliowy 
Wykonanie:
  • zmieszać suche składniki
  • dodać masło
  • w oddzielnej misce zmieszać mokre składniki
  • wszystkie składniki połączyć
  • wyrabiać z nich ciasto
  • na blacie z ciasta uformować wałek
  • pokroić go na trójkąciki
  •  bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • smarować wierzch bułeczek rozmąconym żółtkiem
  • piec ok. 25 minut przy 180 C








Kolejnego dnia do upieczonych bułeczek dodałam nadzienie:
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • garść słonecznika, orzechów, żurawiny, płatków migdałów
  • masło roztopić na patelni i  dodać pozostałe składniki 
  • krótko podgrzewać
  • ostudzonym nadzieniem smarować ciasto dyniowe
  • formować bułeczki










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...