niedziela, 20 października 2013

Chleb z porem i słonecznikiem

Chleb z porem i słonecznikiem

 Przepis na taki chlebek znalazłam, odwiedzając blog gin  raz a dobrze .
Tak smacznie wyglądał, że postanowiłam wykorzystać ten przepis. Upiekłam go akurat dziś, więc dołączam do akcji na "Domowe pieczywo drożdżowe". Wprowadziłam kilka drobnych modyfikacji :)żeby był troszkę bardziej mój.... Chlebek wyszedł bardzo smaczny i faktycznie prosty w przygotowniu, pewnie jeszcze nie raz wykorzystam ten przepis. 

 
Składniki:
  • 1 por
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki pieprzu
  • pół łyżeczki soli
  • dwie łyżki masła 


  • 500 g mąki pszennej
  • 1/4 kostki świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • 1,5 szklanki letniej wody (300 ml) 
  • 1 jajko
  • słonecznik

Wykonanie:

  • por drobno pokroić
  •  chwile dusić z przyprawami na maśle (pieprz, sól, gałka muszkatołowa)
  • drożdży rozmieszać z łyżeczką cukru z dodatkiem 2 łyżek wody i 2 łyżek mąki
  • odstawić na 15 minut
  • do mąki dodać sól, jajko, rozczyn drożdży i wodę
  • zagnieść ciasto 
  • dodać przygotowany wcześniej, przestudzony por i 2 łyżki oleju
  • jeszcze raz wyrobić ciasto
  • pozostawić na 1 godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
  • po tym czasie przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia
  • posmarować ciasto wodą
  • posypać słonecznikiem
  • odstawić jeszcze na 20 minut
  • piec w nagrzanym piekarniku 200 C -  35 minut

SMACZNEGO!










 

3 komentarze:

  1. Interesujący przepis. Takiego chlebka jeszcze nie robiłam...jestem bardzo ciekawa jego smaku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, polecam... dziś zrobiłam z nim kanapki dla dzieci do szkoły i sobie do pracy..
    Chlebek smaczny i aromatyczny - por to zdecydowanie dobry dodatek ...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...