niedziela, 22 grudnia 2013

Orzeszki wg babci Jasi

Orzeszki wg babci Jasi

Kolej na orzeszki nadziewane masą orzechową, ciastka, które od lat, wspólnie z wnukami  przygotowuje babcia Jasia (moja teściowa). Takie ciastka - orzeszki zabierały córki na różne imprezy klasowe. Zawsze znikały jako pierwsze.

Piecze się je na specjalnej patelni z wgłębieniami w kształcie połówek orzecha. W internecie znalazłam też opiekacze elektryczne  do orzeszków.
W tym roku orzeszki zrobiłam razem z moim synem, na jego ostatnią klasowa Wigilię w szkole podstawowej.








Składniki:
ciasto: 
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • płaska łyżeczka sody
  • 2 łyżki śmietany
  •  

 Wykonanie:
  • składniki połączyć
  • zagnieść elastyczne ciasto
  • odstawić ciasto na 2-3 godziny do lodówki
  • ciasto rozwałkować i wycinac kieliszkiem małe krążki
  • patelnię nagrzać wcześniej na palniku kuchenki
  • układać krążki we wgłębieniach patelni
  • piec z obu stron

masa orzechowa:
  • kostka masła
  • pół szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka mielonych orzechów włoskich
  • budyń śmietankowy ugotowany na 1 szklance mleka
przygotowanie:

  • masło utrzeć z pudrem na puszystą  masę
  • dodać kakao i przestudzony budyń
  • wszystko razem miksować 
  • dodać tarte orzechy
  • masę nakładać do połówek orzechów

masa czekoladowo - migdałowa:
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • 100 ml śmietany 30 %
  • 2 łyżki masła
  • 1/3 szklanki tartych migdałów
przygotowanie:
  • wszystkie składniki rozpuścić w rondlu
  • wmieszać w masę czekoladową tarte migdały
  • gdy masa wystygnie nakładać do połówek orzechów






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...