sobota, 28 grudnia 2013

Pierniczki z białym lukrem

Pierniczki


Chciałam wypróbować jeszcze jeden przepis a że pierniczków nigdy dosyć, dzień przed wigilią, między makowcem a kulebiakiem wycinałam i lukrowałam kolejną partię pierników. Przepis pochodzi ze strony moje wypieki. Mogę potwierdzi - pierniczki mimo, że pieczone w ostatniej chwili są miękkie i smaczne.









Składniki:

  • 1/4 szklanki miodu
  • 5 łyżek miękkiego masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka kakao 
 Wykonanie:
  • składniki wymieszać i zagnieść ciasto
  • rozwałkować i wycinać pierniczki 
  • piec około 7-10 minut w 180ºC
  • ostudzone ozdabiać lukrem

Lukier: jedno białko zmiksowane z 1 szklanką cukru pudru na gęsta masę

Pierniki przechowywać w szczelnym pojemniku.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...