środa, 25 grudnia 2013

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany


Przyznam się, że wcześniej nie piekłam makowca na święta. Nie musiałam, zawsze były na wigilijnym stole  pieczone przez moją mamę, teściową. W tym roku postanowiłam sama zmierzyć się z tradycją... Trafiłam na sprawdzony przepis na blogu Moje Wypieki. 






CIASTO      Składniki   (3 makowce) 
  • 3 szklanki mąki pszennej + mąka  do podsypywania
  • 180 ml letniego mleka
  • 150 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 6 żółtek
  • 45 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży suchych
  • 6 łyżek cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • cukier waniliowy
                 Wykonania
  • do świeżych drożdży dodać 0,5 szklanki ciepłego mleka, dwie łyżki cukru i 2 łyżki mąki
  • składniki zamieszać i pozostawić na 15-20 minut (jeśli używa się suchych drożdży wystarczy wymieszać je z mąką pszenną)
  • do miski dodać pozostałe składniki: mąkę, żółtka, cukier, cukier waniliowy, rozczyn
  • wyrabiać ciasto, dodając rozpuszczone, ostudzone  masło i olej
  • uformować z ciasta kulę
  • przykryć ściereczką i  pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę

MASA MAKOWA     
składniki
  • 500 g suchego maku
  • szklanka jasnego brązowego cukru
  • 50 g żurawiny
  • 50 g rodzynek
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich 
  • 50 g posiekanych migdałów bez skórki
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej
  • 6 białek
wykonanie
  • mak zaparzyć, zalać ok. 2 szklankami wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia
  • mak odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć
  • dodać pozostałe składniki, wymieszać
  • delikatnie wymieszać pianę z ubitych na sztywno białek


  • ciasto drożdżowe podzielić na 3 części
  • rozwałkować na prostokątne placki o grubości około 3 mm
  • nałożyć masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu
  • zwinąć a końce makowców podłożyć pod spód
  • każdy makowiec przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia
  • zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem
  • odłożyć makowce  na 15 minut w ciepłe miejsce
  • piec w nagrzanym do 190 C piekarniku przez 40 minut
  • gdy makowce przestygną polukrować je i posypać makiem


 Lukier: wymieszać sok z połowy cytryny i  pół szklanki cukru pudru

 



1 komentarz:

  1. W tym roku piekłam pierwszy raz, też z Moich Wypieków, wyszedł przepyszny! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...