czwartek, 24 października 2013

bezowy tort urodzinowy dla brata

Bezowy tort urodzinowy z brzoskwiniami i granatami



Tort upiekłam z okazji 35 urodzin mojego brata Leszka, 
 któremu właśnie dziś urodził się drugi synek Alexander.
Młodszy Robert, to mój chrześniak...





Życzenia :)
Kochany bracie, przede wszystkim życzę Ci wiary, że wszystko się  może udać. Wszystko czego pragniesz i o czym marzysz - dla siebie, dla Patrycji, dla Roberta i dla tego maluszka, na którego wszyscy czekamy. Życzę Ci odwagi i spokoju w trudnej sztuce bycia ojcem. 
Tort jest dla Ciebie - my zjemy go jutro, wznosząc toast za Twoje zdrowie... Oczywiście jak przyjedziesz do Polski będzie na Ciebie czekał - może nie ten sam, ale taki sam...
                                                      Beata

Czekoladowa Pavlova wg. przepisu z bloga Kwestia Smaku
z małymi modyfikacjami 

Składniki:
  • 8 białek
  • 2 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka białego octu  ryżowego
dodatkowo wmieszać:

  • połowę tabliczki startej na tarce (duże oczka) mlecznej czekolady
  • 2 łyżeczki gorzkiego kakao
 Wykonanie:
  • piekarnik nagrzać do 120 stopni C 
  • blaszkę, wyłożyć  papierem do pieczenia
  • białka ubić na sztywną pianę
  • dodawać cukier, po 1 łyżce i dokładnie miksować do uzyskania gęstej i błyszczącej piany
  • dodać 1 łyżeczkę kakao - ubijać  około 3 minut
  • na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, ocet i ubijać jeszcze przez chwilę
  • na koniec dodać  czekoladę i kakao - całość delikatnie  zamieszać łyżką
  • pianę rozprowadzić na przygotowanej blaszce formując okręgi o średnicy ok. 20 cm.
  • wstawić do piekarnika
  • piec przez 30 minut w 120 stopniach C
  • zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec (suszyć) bezę przez 2 godziny i 45 minut
Bezy najlepiej upiec 1-2 dni wcześniej.





Krem:

  • 400 g śmietanki kremówki 36 %
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • pokrojone w kostkę połówki brzoskwiń z puszki
  • 1 granat
Wykonanie:

  • śmietanę ubijamy
  • dodajemy cukier, sok z cytryny, brzoskwinie
  • bezy smarujemy kremem (dwie warstwy)
  • trochę bitej śmietany zostawiamy na wierzch tortu
  • dekorujemy owocami
  • dobrze jest pozostawić tort w lodówce żeby się schłodził


Smacznego!











2 komentarze:

  1. Super :D Najlepszy sposób na podarowanie tortu komuś, kto jest zbyt daleko, żeby go skosztować ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prezent to prezent...:) nie trzeba zaraz go kosztować, można podziwiać z daleka...

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...