wtorek, 15 października 2013

Rogaliki z czekoladą

Rogaliki z czekoladą


Zrobiłam z przepisu przeczytanego na blogu u  Kromka  ...
z drobnymi modyfikacjami.
Przepis faktycznie sprawdzony bo ciasto wyszło idealne a rogaliki pulchne. Czekolada zagotowana z kremówką jeszcze smaczniejsza.
W rezultacie, zrobiłam na śniadanie pyszne rogale.





Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • kostka masła
  • 2 jajka
  • 30g. drożdży
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli

  • tabliczka czekolady 
  • 3-4 łyżki kremówki/mleka











Wykonanie:
  • drożdże wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem
  • czekoladę i śmietanę podgrzewać w rondlu do rozpuszczenia czekolady 
  • w dużej misce wymieszać mąkę, szczyptę soli i masło, dodać  jajka i rozczyn z drożdży
  • wyrobić ciasto a następnie podzielić  na mniejsze kawałki (ok. 14)
  • Kawałki rozwałkować na placki, dzielić je  na 4 części, na każdą nakładać ostudzoną czekoladę
  • zwijać ciasto do środka i formować rogaliki
  • posmarować roztrzepanym jajkiem
  • piec przez ok. 20 min. w piekarniku  przy 180 C
 Polecam...:)




3 komentarze:

  1. Dzięki za miłe komentarze i ufność w mój przepis :) Teraz ja muszę skraść rogalika ... na śniadanie :D
    Pozdr! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma co kraść ;) nie ma rogalików...zjedzone...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...