czwartek, 9 stycznia 2014

Chleb z oliwkami

Chleb z oliwkami

Kolejny pyszny chlebek, tym razem z dodatkiem oliwek. Miękki, delikatny, długo zachowuje świeżość i chyba jeszcze lepiej smakuje na drugi i trzeci dzień. Warto poświęcić kilka chwil na upieczenie takiego dobrego chlebka. Przepis pochodzi z bloga pracownia wypieków.



Zaczyn:
  • 150 g mąki pszennej
  • 130 g wody
  • 5 g świeżych drożdży
Ciasto właściwe:
  • 350 g mąki pszennej 
  • 150 g mąki pszennej razowej
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 350 g wody
  • 150 g drylowanych, pokrojonych oliwek 
Wykonanie:

  • składniki na zaczyn wymieszać w misce
  • przykryć folią i odstawić na 12-18 godzin
  • (zaczyn najpierw urośnie, potem opadnie)
  • do miski wsypać mąkę, sól
  • drożdże rozmieszać z  cukrem i kilkoma łyżkami wody
  • dodać do mąki rozpuszczone drożdże, wcześniej przygotowany zaczyn, oliwę i wodę
  • ze składników wyrobić luźne, kleiste ciasto (można mikserem z końcówką do ciast)
  • dodać oliwki i odstawić,  przykryte ściereczką, do wyrośnięcia (ok. godziny)
  • ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia
  • wierzch posmarować wodą i oprószyć mąką  
  • odstawić na kolejne 40 - 60 minut aż chleb wyrośnie
  • piec w nagrzanym do 200 C piekarniku przez 1 godzinę
  • studzić na kratce
  • przechowywać zawinięty w suchą ściereczkę
 Żeby chleb miał chrupiącą skórkę można w trakcie pieczenia, na blachę ułożoną na niższym szczeblu piekarnika, nalać 2 szklanki gorącej wody.
 

 Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...