czwartek, 30 stycznia 2014

Chleb pszenny z garnka

Chleb pszenny z garnka

Ten chleb piekłam już kilka razy. Skorzystałam z przepisu zamieszczonego na blogu mniam mniam Chleb jest naprawdę dobry - taki pewniak, smaczny tuż po upieczeniu ale również na drugi, trzeci dzień. Śmiało można upiec od razu dwa bochenki.
 


Do pieczenia będzie potrzebny garnek żeliwny lub naczynie żaroodporne.


Składniki: (na 1 bochenek )
  • 3 szklanki pszennej mąki typ 480  ja użyłam 650
  • 15 dag świeżych drożdży 
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 szklanka  wody o temperaturze pokojowej  lub trochę więcej 
do uformowania bochenka:
  • otręby pszennych  lub owsiane (2-4 łyżki)
  • 2 łyżki mąki 
Wykonanie


  • do miski wsypać mąkę, sól, rozkruszone w palcach drożdże
  • dolać wodę i zamieszać drewnianą łyżką, ciasto ma być dość gęste
  • ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu 
  • najlepiej odczekać ok. 12 do 18  godzin, czyli można  odstawić do wyrastania na całą noc
  • na stolnicę wysypać mąkę i otręby
  • wyjąć masę z miski i tu .....najlepiej obejrzeć  filmik ...:)
  • wyrobić ciasto i uformować kulę a następnie przełożyć ją do suchej miski
  • przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce
  • naczynie żaroodporne (garnek żeliwny) wstawić do piekarnika
  • piekarnik rozgrzać do temp 240 C i podgrzewać  naczynie przez 10 minut
  • po tym czasie wyjąc garnek ostrożnie i umieścić w nim ciasto
  • naczynie przykryć i wstawic do piekarnika ponownie
  • piec przez 30 minut w temp. 200 C
  • kolejne 20-25 minut piec bez przykrycia
  • wyjąc naczynie i po kilku minutach wyjąć z naczynia chleb
  • studzić chlebek na kratce
  • kroić po ostudzeniu
Poniżej moje trzy chlebki z naczynia żaroodpornego...  w garnek muszę się zaopatrzyć...




















1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...