niedziela, 26 stycznia 2014

Prosty domowy chleb

Prosty domowy chleb

Przepis obejrzałam na You tube i postanowiłam sprawdzić, czy rzeczywiście jest tak prosty i smaczny. Trudno nie przyznać racji autorce bloga Gotuj Skutecznie TV - chlebek się sprawdził i wszystkim smakował...


Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej 550 lub 650
    2 garście  płatków owsianych oraz 2 otrębów pszennych
    pół szklanki słonecznika 
    25 dag świeżych drożdży
    1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
    1-2 łyżeczki octu  (dodać do wody)
  • szczypta dowolnych ziół do smaku oraz czerwonej słodkiej papryki
  • 0,5 litr ciepłej wody

Wykonanie:
  • zmieszać sypkie składniki
  • dodać ciepłą wodę z rozpuszczonymi drożdżami,
  • wymieszać składniki i wyrobić ciasto łyżką
  • zostawić na 20 minut do wyrośnięcia (więcej wody i ciasto jest luźniejsze, chleb po upieczeniu będzie miał większe dziury , mniej wody, sztywniejsze ciasto - po upieczeniu chleb z mniejszymi dziurkami, bardziej zwarty)

  • po tym czasie ponownie zagniatać ciasto
  • przełożyć do natłuszczonej, wysypanej tartą bułką lub wyłożonej papierem do pieczenia  keksówki wierzch ciasta wygładzić zmoczoną w zimnej wodzie łyżką
  • zostawić do wyrośnięcia na  20 minut 
    nagrzać piekarnik do 250 st. C.
    bochenki spryskać wodą, posypać ziarnem (słonecznik, płatki owsiane, otręby) 
  • piec na drugiej półce od dołu w temp. 230 C przez 55 minut
    nie otwierać piekarnika podczas spieczenia
  • po upieczeniu odczekać  ok. 5 minut 
  • chleb studzić na kratce
 Smacznego  




  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...