czwartek, 5 września 2013

Bułeczki drożdżowe

Bułeczki drożdżowe 
.....szybkie do zrobienia, smaczne i tanie








  • 3,5 szklanki maki pszennej
  • ¼ drożdży
  • 1 wody  i ½ szklanki mleka
  • ¼ kostki margaryny  (roztopionej i przestudzonej)
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli
  • 2 jajka 






   
  • w naczyniu zmieszać drożdże z wodą (lekko ciepłą) oraz cukrem
  • kolejno dodawać  mąkę, jajka i roztopione masło, mleko i sól
  • zmieszać wszystkie składniki
  • wyłożyć ciasto na blat i chwile wyrabiać
  • gdyby ciasto było zbyt rzadkie należy dosypać mąki
  • gdy ciasto będzie jednolite przykryć ściereczką na ok. 1 h
  • po tym czasie z ciasta formować wałek i podzielić go na ok. 12 -15 kawałków
  • z każdego kawałka formować małe  bułeczki
  • bułeczki układać na blaszce posmarowanej  masłem i posypanej mąką
  • zanim trafia do piekarnika odstawić na ok.  30 minut
  • wierzch posmarować białkiem lub mlekiem i posypać  sezamem
  • piec w nagrzanym piekarniku 20 minut w temperaturze 190  C

Bułeczki z połówkami śliwek






Bułeczki z  podsmażoną cebulką i papryką





 Bardzo smaczne bułeczki ..:)
  
  
  
  
  

2 komentarze:

  1. Domowe pieczywo smakują znakomicie, lubię je zajadać jeszcze ciepłe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. faktycznie... bułeczki robiłam trzy dni z rzędu - bardzo wszystkim smakowały...a ciągle było mało...

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...