sobota, 12 października 2013

Bułgarski chlebek - słonecznik


Bułgarski chlebek  - słonecznik 


wg. przepisu babi
Skusił mnie ten "chlebek" gdy zobaczyłam w internecie zdjęcia.
Mimo nazwy, to zdecydowanie bułka bułgarska.
Bardzo wszystkim smakowała, dlatego polecam...





Składniki na dwa chlebka ( o średnicy ok. 30 cm):
  • 1 kg maki - dodatkowo szklanka do wyrabiania
  • 3 jajka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki letniego mleka
  • 125 g masła
  • 30 g drożdży 1 żółtko do posmarowania



 




Wykonanie:
  • drożdże rozetrzeć z łyżką cukru łyżką maki i odrobiną mleka,
  • odstawić do wyrośnięcia,
    roztrzepać jajka, dodać sól, mleko, cukier, olej,
  • powoli wsypywać mąkę, sok z cytryny, i wyrośnięte drożdże,
  • wymieszać dokładnie wszystkie składniki,
  • wyłożyć ciasto na stół i wyrabiać, podsypując dodatkowo mąką, aż ciasto zacznie odstawać od rąk,
  • wyrobione ciasto uformować w kule, włożyć do miski, ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30–60 minut, 
  • ciasto  podzielić na 4 kulki i, dodatkowo, każdą z tych czterech kulek jeszcze na 4,
  • kulki rozwałkować na placki wielkości talerza, każdą posmarować roztopionym masłem,
  • złożyć po 4 placki razem, jeden na drugim  i zwinąć w rulonik (można trochę rozciągnąć rulonik wzdłuż),
  • z podzielonego na 16 części ciasta otrzymuje się 4 ruloniki – każdy rulonik składa się z 4 rozwałkowanych placków posmarowanych masłem,
  •  ruloniki należy  pociąć w trójkąciki a z końcówek  uformować małe kulki, brytfankę, najlepiej okrągłą, wyłożyć papierem do pieczenia, układać trójkąciki, ostrą częścią do środka a małe kulki ułożyć w środku, pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut,
  • posmarować żółtkiem i posypać słonecznikiem, dynią, sezamem lub czarnuszką,
  • piec w nagrzanym do 200ºC piekarniku przez 20 minut pod przykryciem z folii aluminiowej  i kolejne 10 miniu bez folii. 








5 komentarzy:

  1. bardzo pomysłowe i apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie, robi ogromne wrażenie... ja jestem zachwycona :)
    www.basinepichcenie.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki...:) jeszcze nad nim popracuję - fajnie jest powtarzać udane przepisy...:)

    OdpowiedzUsuń
  4. A mi tak brakuje dobrego pieczywa tutaj... ;) Wyglada przepysznie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...