Bułgarski chlebek - słonecznik
wg. przepisu babi
Skusił mnie ten "chlebek" gdy zobaczyłam w internecie zdjęcia.
Mimo nazwy, to zdecydowanie bułka bułgarska.
Bardzo wszystkim smakowała, dlatego polecam...
Składniki na dwa chlebka ( o średnicy ok. 30 cm):
- 1 kg maki - dodatkowo szklanka do wyrabiania
- 3 jajka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka soli
- 2 szklanki letniego mleka
- 125 g masła
- 30 g drożdży 1 żółtko do posmarowania
Wykonanie:
- drożdże rozetrzeć z łyżką cukru łyżką maki i odrobiną mleka,
- odstawić do
wyrośnięcia,
roztrzepać jajka, dodać sól, mleko, cukier, olej, - powoli wsypywać mąkę, sok z cytryny, i wyrośnięte drożdże,
- wymieszać dokładnie wszystkie składniki,
- wyłożyć ciasto na stół i wyrabiać, podsypując dodatkowo mąką, aż ciasto zacznie odstawać od rąk,
- wyrobione ciasto uformować w kule, włożyć do miski, ustawić w
ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30–60 minut,
- ciasto podzielić na 4 kulki i, dodatkowo, każdą z tych czterech kulek jeszcze na 4,
- kulki rozwałkować na placki wielkości talerza, każdą posmarować roztopionym masłem,
- złożyć po 4 placki razem, jeden na drugim i zwinąć w rulonik (można trochę rozciągnąć rulonik wzdłuż),
- z podzielonego na 16 części ciasta otrzymuje się 4 ruloniki – każdy rulonik składa się z 4 rozwałkowanych placków posmarowanych masłem,
- ruloniki należy pociąć w trójkąciki a z końcówek uformować małe kulki, brytfankę, najlepiej okrągłą, wyłożyć papierem do pieczenia, układać trójkąciki, ostrą częścią do środka a małe kulki ułożyć w środku, pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut,
- posmarować żółtkiem i posypać słonecznikiem, dynią, sezamem lub czarnuszką,
- piec w nagrzanym do 200ºC piekarniku przez 20 minut pod przykryciem z folii aluminiowej i kolejne 10 miniu bez folii.
bardzo pomysłowe i apetyczne :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie, robi ogromne wrażenie... ja jestem zachwycona :)
OdpowiedzUsuńwww.basinepichcenie.blox.pl
Dzięki...:) jeszcze nad nim popracuję - fajnie jest powtarzać udane przepisy...:)
OdpowiedzUsuńZachwyca formą :)
OdpowiedzUsuńA mi tak brakuje dobrego pieczywa tutaj... ;) Wyglada przepysznie!
OdpowiedzUsuń