Muffiny czekoladowe z migdałami
W niedzielne, deszczowe przedpołudnie zdecydowałam sięupiec coś mocno czekoladowego.
Przepis z ulotki z Lidla okazał się tym, czego szukałam...
Składniki:
- foremki papierowe do muffinek
- 2,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 5 łyżek kakao
- połowa tabliczki gorzkiej czekolady
- szklanka mleka
- 125 g roztopionego masła
- 2 jajka
- ok. 50 g płatków migdałowych
- jajka z cukrem ubić mikserem na puszysta masę
- dodać roztopione masło
- zmieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i kakao
- suche składniki połączyć z ubitymi jajkami
- dodać mleko i nadal miksować do uzyskania jednolitej masy
- na koniec dodać czekoladę startą na dużych oczkach tarki
- wmieszać płatki migdałów
- łyżką nakładać masę do foremek
- piec w nagrzanym piekarniku 25 minut w 180 C
Mmm, pyszne musiały być!
OdpowiedzUsuńRaaany, jak ja bym chciała takie zjeść :D
OdpowiedzUsuńZa jakieś 330 dni...:)
Usuń