Chleb z porem i słonecznikiem
Przepis na taki chlebek znalazłam, odwiedzając blog gin raz a dobrze .Tak smacznie wyglądał, że postanowiłam wykorzystać ten przepis. Upiekłam go akurat dziś, więc dołączam do akcji na "Domowe pieczywo drożdżowe". Wprowadziłam kilka drobnych modyfikacji :)żeby był troszkę bardziej mój.... Chlebek wyszedł bardzo smaczny i faktycznie prosty w przygotowniu, pewnie jeszcze nie raz wykorzystam ten przepis.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 1/4 kostki świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- 1,5 szklanki letniej wody (300 ml)
- 1 jajko
- słonecznik
Wykonanie:
- por drobno pokroić
- chwile dusić z przyprawami na maśle (pieprz, sól, gałka muszkatołowa)
- drożdży rozmieszać z łyżeczką cukru z dodatkiem 2 łyżek wody i 2 łyżek mąki
- odstawić na 15 minut
- do mąki dodać sól, jajko, rozczyn drożdży i wodę
- zagnieść ciasto
- dodać przygotowany wcześniej, przestudzony por i 2 łyżki oleju
- jeszcze raz wyrobić ciasto
- pozostawić na 1 godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
- po tym czasie przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia
- posmarować ciasto wodą
- posypać słonecznikiem
- odstawić jeszcze na 20 minut
- piec w nagrzanym piekarniku 200 C - 35 minut
SMACZNEGO!
Interesujący przepis. Takiego chlebka jeszcze nie robiłam...jestem bardzo ciekawa jego smaku.
OdpowiedzUsuńPolecam, polecam... dziś zrobiłam z nim kanapki dla dzieci do szkoły i sobie do pracy..
OdpowiedzUsuńChlebek smaczny i aromatyczny - por to zdecydowanie dobry dodatek ...