Bezowy tort urodzinowy z brzoskwiniami i granatami
Tort upiekłam z okazji 35 urodzin mojego brata Leszka,
któremu właśnie dziś urodził się drugi synek Alexander.
Młodszy Robert, to mój chrześniak...
Życzenia :)
Kochany bracie, przede wszystkim życzę Ci wiary, że wszystko się może udać. Wszystko czego pragniesz i o czym marzysz - dla siebie, dla Patrycji, dla Roberta i dla tego maluszka, na którego wszyscy czekamy. Życzę Ci odwagi i spokoju w trudnej sztuce bycia ojcem.
Tort jest dla Ciebie - my zjemy go jutro, wznosząc toast za Twoje zdrowie... Oczywiście jak przyjedziesz do Polski będzie na Ciebie czekał - może nie ten sam, ale taki sam...
Beata
Czekoladowa Pavlova wg. przepisu z bloga Kwestia Smaku
z małymi modyfikacjami
Składniki:
- 8 białek
- 2 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka białego octu ryżowego
dodatkowo wmieszać:
- połowę tabliczki startej na tarce (duże oczka) mlecznej czekolady
- 2 łyżeczki gorzkiego kakao
Wykonanie:
- piekarnik nagrzać do 120 stopni C
- blaszkę, wyłożyć papierem do pieczenia
- białka ubić na sztywną pianę
- dodawać cukier, po 1 łyżce i dokładnie miksować do uzyskania gęstej i błyszczącej piany
- dodać 1 łyżeczkę kakao - ubijać około 3 minut
- na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, ocet i ubijać jeszcze przez chwilę
- na koniec dodać czekoladę i kakao - całość delikatnie zamieszać łyżką
- pianę rozprowadzić na przygotowanej blaszce formując okręgi o średnicy ok. 20 cm.
- wstawić do piekarnika
- piec przez 30 minut w 120 stopniach C
- zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec (suszyć) bezę przez 2 godziny i 45 minut
Bezy najlepiej upiec 1-2 dni
wcześniej.
Krem:
- 400 g śmietanki kremówki 36 %
- 2-3 łyżeczki cukru
- łyżeczka soku z cytryny
- pokrojone w kostkę połówki brzoskwiń z puszki
- 1 granat
Wykonanie:
- śmietanę ubijamy
- dodajemy cukier, sok z cytryny, brzoskwinie
- bezy smarujemy kremem (dwie warstwy)
- trochę bitej śmietany zostawiamy na wierzch tortu
- dekorujemy owocami
- dobrze jest pozostawić tort w lodówce żeby się schłodził
Smacznego!
Super :D Najlepszy sposób na podarowanie tortu komuś, kto jest zbyt daleko, żeby go skosztować ;)
OdpowiedzUsuńPrezent to prezent...:) nie trzeba zaraz go kosztować, można podziwiać z daleka...
Usuń