Rogaliki z czekoladą
Zrobiłam z przepisu przeczytanego na blogu u Kromka ...
z drobnymi modyfikacjami.
Przepis faktycznie sprawdzony bo ciasto wyszło idealne a rogaliki pulchne. Czekolada zagotowana z kremówką jeszcze smaczniejsza.
W rezultacie, zrobiłam na śniadanie pyszne rogale.
Składniki:
- 0,5 kg mąki
- kostka masła
- 2 jajka
- 30g. drożdży
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- tabliczka czekolady
- 3-4 łyżki kremówki/mleka
Wykonanie:
- drożdże wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem
- czekoladę i śmietanę podgrzewać w rondlu do rozpuszczenia czekolady
- w dużej misce wymieszać mąkę, szczyptę soli i masło, dodać jajka i rozczyn z drożdży
- wyrobić ciasto a następnie podzielić na mniejsze kawałki (ok. 14)
- Kawałki rozwałkować na placki, dzielić je na 4 części, na każdą nakładać ostudzoną czekoladę
- zwijać ciasto do środka i formować rogaliki
- posmarować roztrzepanym jajkiem
- piec przez ok. 20 min. w piekarniku przy 180 C
Dzięki za miłe komentarze i ufność w mój przepis :) Teraz ja muszę skraść rogalika ... na śniadanie :D
OdpowiedzUsuńPozdr! :D
Nie ma co kraść ;) nie ma rogalików...zjedzone...
OdpowiedzUsuńTeż chcę takiego! :<
OdpowiedzUsuń