Bardzo sprawdzona pizza na dalekie trasy....
np. do Warszawy zamiast kanapek
- 3 szklanki maki
- 3/4 szklanki wody
- 25 g drożdży
- 1,5 łyżeczki cukru
- 6 łyżek oleju
- łyżeczka soli
dodatki:
- szynka pokrojona w kostkę
- ser żółty starty na tarce
- kukurydza z puszki
- czerwona papryka pokrojona w paski
- pieczarki
- ketchup
- pieprz, oregano, bazylia
Wykonanie:
- drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać cukier i dwie, trzy łyżki mąki
- do miski wsypać pozostałą mąkę, sól, rozpuszczone drożdże oraz olej
- składniki połączyć, wyrobić ciasto
- ciasto odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce
- gdy ciasto urośnie, ponownie wyrabiać, można na blacie rękoma albo w misce drewniana łyżką ok. 10 minut
- przełożyć ciasto na wysmarowana tłuszczem i obsypaną mąką blaszkę
- ciasto rozprowadzać palcami zamoczonymi w oleju
- gdy ciasto jest równomiernie rozłożone nakładamy ketchup
- kolejno rozkładamy szynkę, kukurydzę, pieczarki, paprykę
- posypujemy przyprawami i na koniec rozkładamy równomiernie żółty ser
- pizzę piec 30 minut w tem. 180C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz