poniedziałek, 9 września 2013

Ziemniaki po szwedzku

Ziemniaki po szwedzku

moja wersja z pieprzem ziołowym i słodką papryką






 Składniki:
  • ziemniaki niezbyt duże
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz ziołowy, słodka czerwona papryka
 Przygotowanie:
  • ziemniaki obrać
  • każdy ponacinać w poprzek na cienkie plastry  ale nie przecinać do końca
  • (ja kroiłam ukośnie ustawionym nożem)
  • naczynie żaroodporne należy skropić odrobin oliwy, posypać pieprzem ziołowym
  • w naczyniu ułożyć ziemniaki i lekko skropić je oliwą i posypać słodką, mieloną papryką i solą
  • piec w  piekarniku nagrzanym do 200 st. C ok. 45 min.
  • wydłużyć czas do momentu, aż ziemniaki będą miękkie i zrumienione
 Bardzo smaczny sposób na ziemniaki...

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...