według pomysłu z ulotki Lidla
Zachęcam do zrobienia - danie szybkie i smaczne...
Wcześniej myślałam, że przy lasani jest zbyt dużo zabawy....
Składniki:
sos boloński:
- 500 g mięsa mielonego z łopatki
- pomidory z puszki
- cebula
- liść laurowy
- oliwa z oliwek albo olej rzepakowy czy słonecznikowy
- pieprz, sól, zioła prowansalskie
dodatki:
- 2 opakowania sera mozzarella
- płaty makaronu lasanii - 15 szt.
- suszone pomidory
Wykonanie:
Zaczynamy od sosów:
Sos boloński: - w dużej patelni o wysokich brzegach podsmażam ząbek czosnku, kolejno dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażam aż się zeszkli
- dodaję mięso mielone, sól i pieprz, liść laurowy i gdy mięso się już obsmaży pomidory z puszki - całość mieszamy
- dusimy pod przykryciem aż sos się zagęści i część płynu odparuje
Makaron Lasania:
- do dużej patelni wlewam gorąca wodę + łyżeczkę soli
- układam na niej 5 płatów makaronu lasania i gotuję ok 5 minut
Sos beszamelowy:
- w rondelku roztopić masło, dodać mąkę i mieszając połączyć składniki a następnie stopniowo dolewać podgrzane mleko
- wszystko cały czas intensywnie mieszać (najlepiej przy pomocy trzepaczki), żeby nie powstały grudki i sos był gładki o konsystencji gęstej śmietany
- doprawić sos gałka muszkatołową, solą, pieprzem
Na dnie naczynia żaroodpornego układam kolejno warstwy:
- sos boloński, następnie pięć płatów makaronu, sos beszamelowy, pokrojony ser mozzarella i pokrojone kawałki suszonych pomidorów
- kolejna warstwa to - sos boloński, makaronowe płaty, sos beszamelowy, pokrojone suszone pomidory
- i jeszcze raz sos boloński, makaron lasania, sos beszamelowy
- na koniec plastry sera mozzarella i na wierzch zioła prowansalski
- lasanię piec w nagrzanym piekarniku 20-25 minut w 180 C aż ser się zarumieni
w składnikach do sosu beszamelowego nie ma ile trzeba dodać mąki???
OdpowiedzUsuńw składnikach do sosu beszamelowego nie ma ile trzeba dodać mąki???
OdpowiedzUsuńNaprawdę świetnie napisane. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń