niedziela, 29 września 2013

Lasania


 Lasania
według pomysłu z ulotki Lidla
Zachęcam do  zrobienia - danie szybkie i smaczne...
Wcześniej myślałam, że przy lasani jest zbyt dużo zabawy....




Składniki:
sos  boloński:
  • 500 g mięsa mielonego z łopatki
  • pomidory z puszki 
  • cebula
  • liść laurowy 
  • oliwa z oliwek albo olej rzepakowy czy słonecznikowy
  • pieprz, sól, zioła prowansalskie
sos beszamel:
  • 1/4 kostki masła
  • 1/3 szklanki maki 
  • szklanka mleka 3,2 %
  • sól, pieprz ziołowy
dodatki: 
  • 2 opakowania sera mozzarella
  • płaty makaronu lasanii - 15 szt.
  • suszone pomidory
 Wykonanie:
Zaczynamy od sosów:
Sos boloński: 
  • w dużej patelni  o wysokich brzegach podsmażam ząbek czosnku, kolejno dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażam aż się zeszkli
  • dodaję mięso mielone, sól i pieprz, liść laurowy  i gdy mięso się już obsmaży pomidory z puszki -  całość mieszamy
  • dusimy pod przykryciem aż sos się zagęści i część płynu odparuje

Makaron Lasania:
  • do dużej patelni wlewam gorąca wodę + łyżeczkę soli
  •  układam na niej 5 płatów makaronu lasania i gotuję ok 5 minut

Sos beszamelowy: 
  • w rondelku roztopić masło, dodać mąkę i mieszając połączyć składniki  a następnie stopniowo dolewać podgrzane mleko
  • wszystko cały czas  intensywnie mieszać (najlepiej przy pomocy trzepaczki), żeby nie powstały grudki i sos był gładki o konsystencji gęstej śmietany
  • doprawić sos gałka muszkatołową, solą, pieprzem

Na dnie naczynia żaroodpornego  układam kolejno warstwy:
  1. sos boloński, następnie pięć płatów makaronu, sos beszamelowy, pokrojony ser mozzarella i pokrojone kawałki suszonych pomidorów
  2. kolejna warstwa to - sos boloński, makaronowe płaty, sos beszamelowy, pokrojone suszone pomidory 
  3. i jeszcze raz sos boloński, makaron lasania, sos beszamelowy
  4. na koniec plastry sera mozzarella i na wierzch zioła prowansalski 
  5. lasanię piec w nagrzanym piekarniku 20-25 minut w 180 C aż ser  się zarumieni
 Smacznego!
 



3 komentarze:

  1. w składnikach do sosu beszamelowego nie ma ile trzeba dodać mąki???

    OdpowiedzUsuń
  2. w składnikach do sosu beszamelowego nie ma ile trzeba dodać mąki???

    OdpowiedzUsuń
  3. Naprawdę świetnie napisane. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...