Przepyszna rolada mojej teściowej w dwóch wersjach:
czekoladowej i truskawkowej. Poniżej wersja czekoladowa...
- 4 jajka
- 2-3 łyżki oleju
- 4 łyżki gorącej wody
- 1 szklanka cukru
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- żółtka ubić z wodą, cukrem i solą do otrzymania pulchnej masy
- białka ubić na sztywna pianę i dodać do ubitej masy, delikatnie wymieszać
- stopniowo dosypać mąkę z proszkiem do pieczenia, składniki wymieszać
- masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
- piec w nagrzanym piekarniku (180 C, ok. 10-15 minut)
- upieczone ciasto wyjąć na czysta ściereczkę i zwinąć
- gdy ciasto przestygnie posmarować dowolną masą (czekoladową, truskawkową, malinową)
- znowu zwinąć ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić w lodówce na godzinę
- wersja czekoladowa: roladę posmarować nutella i posypać orzechami
- wersja z truskawkami: posypać cukrem pudrem i przed podaniem bitą śmietana i świeżymi truskawkami...ta wersja w sesji fotograficznej za rok....
Masa
- czekoladowa: słoiczek nutelli i pokruszone orzechy włoskie
- truskawkowa: 1/2 kg truskawek zmiksować z lekko stężałą galaretka truskawkową (1,5 opakowania galaretki + 1/2 porcji wody z opakowania)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz