poniedziałek, 9 września 2013

Rolada czekoladowa babci Jasi

Rolada czekoladowa babci Jasi

Przepyszna rolada mojej teściowej w dwóch wersjach:
czekoladowej i truskawkowej. Poniżej wersja czekoladowa...




Składniki:
  • 4 jajka
  • 2-3 łyżki oleju
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Przygotowanie:
  • żółtka ubić z wodą, cukrem i solą do otrzymania pulchnej masy
  • białka ubić na sztywna pianę i dodać do ubitej masy, delikatnie wymieszać
  • stopniowo dosypać mąkę z proszkiem do pieczenia, składniki wymieszać
  • masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
  • piec w nagrzanym piekarniku (180 C, ok. 10-15 minut)  
  • upieczone ciasto wyjąć na czysta ściereczkę i zwinąć 
  • gdy ciasto przestygnie posmarować dowolną masą (czekoladową, truskawkową, malinową)
  • znowu zwinąć ciasto, przykryć ściereczką  i pozostawić w lodówce na godzinę 
  • wersja czekoladowa: roladę posmarować nutella i posypać orzechami  
  • wersja z truskawkami: posypać cukrem pudrem i przed podaniem bitą śmietana i świeżymi truskawkami...ta wersja w sesji fotograficznej za rok....

Masa 
  • czekoladowa:  słoiczek nutelli i pokruszone orzechy włoskie
  • truskawkowa:  1/2 kg truskawek zmiksować z lekko stężałą  galaretka truskawkową (1,5 opakowania galaretki  + 1/2 porcji wody z opakowania)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...