Ciasteczka owsiane
Ciasteczka wychodzą bardzo smaczne i pożywne...
Najlepsze są na drugi dzień...
Składniki (na dwie blachy):
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 szklanki żurawiny
- szklanka płatków owsianych
- 2 jajka
- 3/4 kostki masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
- masło rozpuścić w rondelku
- do miski dodać wszystkie składniki, jajka i roztopiona margarynę
- wyrobić ciasto i odstawić na 20 miniu do lodówki
- z ciasta wyrabiać małe placuszki
- układać je na na blaszce pokrytej folia aluminiową lub papierem do pieczenia
- piec w temperaturze 180 C 15 do 20 minut
- po upieczeniu, gdy wystygną przechowywać w zamkniętym pojemniku
uwielbiam je, chociaż znalazłam wersję mniej twardą, z większą ilością płatków! ;)
OdpowiedzUsuńbędą powtórki i pewnie modyfikacje....:) bo to smaczne ciastka, zdecydowanie do powtórzenia....
Usuń