niedziela, 29 września 2013

Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane


Ciasteczka wychodzą bardzo smaczne i pożywne...
Najlepsze są na drugi dzień...


 

 Składniki (na dwie blachy):

  • 1 szklanka mąki 
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki żurawiny
  • szklanka płatków owsianych
  • 2 jajka
  • 3/4 kostki masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia 

 Wykonanie:

  • masło rozpuścić w rondelku
  • do miski dodać wszystkie składniki, jajka i roztopiona margarynę
  • wyrobić ciasto i odstawić na 20 miniu do lodówki
  • z ciasta wyrabiać małe placuszki
  • układać je na na blaszce pokrytej folia aluminiową lub papierem do pieczenia
  • piec w temperaturze 180 C 15 do 20 minut
  • po upieczeniu, gdy wystygną przechowywać w zamkniętym pojemniku




 

2 komentarze:

  1. uwielbiam je, chociaż znalazłam wersję mniej twardą, z większą ilością płatków! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. będą powtórki i pewnie modyfikacje....:) bo to smaczne ciastka, zdecydowanie do powtórzenia....

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...