sobota, 9 sierpnia 2014

Słodkie bułki z pastą Tsubu-an


Słodkie bułki na przyjęcie, w stylu japońskim - tylko z pastą tsubu-an, czyli słodką pastą z fasoli azuki.
Fasola azuki, zwana również czerwoną soją to częsty składnik japońskiej kuchni.
- wyczytałam na blogu Japońska Kuchnia Karoliny.
To samo mówi moja córka....przekonała się o tym, wiele razy w czasie rocznego pobytu w Japonii.
Bułeczkami z fasolową pastą poczęstowałam koleżanki z lat szkolnych - zapewniały mnie, że smaczne...




Składniki pasty Tsubu-an:

  • 200 g fasoli azuki
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • szczypta soli

WYKONANIE:
  • fasolę zalać wodą i odstawić do namoczenia na ok. 24 godziny
  • po tym czasie fasolę dokładnie przepłukać i włożyć do garnka
  • zalać taką ilością wody, by przykryła fasolę i doprowadzić do wrzenia
  • gotować kilka minut, zdjąć z ognia, odcedzić
  • ponownie przepłukać i zalać wodą (wody ma być mniej więcej 3 razy więcej niż fasoli)
  • gotować aż fasola będzie miękka (uzupełniać wygotowującą się wodę)
  • ugotowaną fasolę odcedzić (zachować płyn z gotowania)
  • dodać sól, a następnie cukier w trzech porcjach
  • na małym ogniu podgrzewać fasolę z cukrem
  • jeżeli masa będzie za sucha dodać płynu z gotowania fasoli
  • gotować aż cukier się rozpuści
  • fasolę rozgniatać przy pomocy tłuczka lub widelca na gruboziarnistą pastę

Ciasto drożdżowe - składniki na 8 sztuk:

  • 250 g mąki pszennej
  • 25 g masła
  • 25 g cukru
  • 4 g drożdży instant
  • 90 ml mleka
  • 90 ml wody
  • szczypta soli
  • pasta z fasoli azuki

  • masło rozpuścić i odstawić do ostygnięcia
  • mleko  zmieszać z wodą i lekko podgrzać 
  • mąkę przesypać do miski z cukrem i solą
  • dodać drożdże instant, wymieszać
  • dolać partiami wodę z mlekiem
  • na koniec dodać masło i całość wymieszać drewnianą łyżką
  • ciasto przełożyćna blat oprószony mąką
  • zagniatać ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne 
  • w razie potrzeby podsypać niewielką ilością mąki
  • ciasto podzielić na 8 części i uformować kulki (zostawić pod przykryciem na 15 minut)
  • po tym czasie każdą kulkę rozwałkować
  • na środku rozwałkowanego ciasta rozłożyć porcję pasty z fasoli
  • ciasto zawinąć na trzy, delikatnie rozwałkować
  • naciąć wzdłuż w dwóch miejscach i zrolować w ślimaka
  • bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut
  • smarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem
  • piec w nagrzanym piekarniku (do 180 stopni)  15- 20 minut, aż  bułeczki będą złociste 



Smacznego!








1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...