niedziela, 10 sierpnia 2014

Placki ziemniaczane


  Gdy brakuje pomysłu na dobry i szybki obiad warto przypomnieć sobie o plackach ziemniaczanych.Tradycyjny przepis, proste i szybkie wykonanie...
 





Składniki:
  • 5 dużych ziemniaków
  • 1 niewielka cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki śmietany
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • olej do smażenia
Dodatki:  kwaśna śmietana

WYKONANIE:
  • umyte, obrane ziemniaki zetrzeć na dużych oczkach tarki
  • część masy ziemniaczanej zmiksować blenderem
  • wylać masę na sitko ustawione na naczyniu, żeby lekko odcisnąć
  • z naczynia odlać delikatnie sok
  • pozostałą na dnie mąkę ziemniaczaną dodać do masy 
  • cebulę i czosnek obierać i zetrzeć na tarce - dodać do ziemniaków
  • masę ziemniaczaną wymieszać z roztrzepanymi jajkami i mąką 
  • żeby masa ziemniaczana nie ciemniała dodać łyżkę śmietany lub jogurtu
  • doprawić do smaku solą i pieprzem
  • na rozgrzanej patelni smażyć na złoty kolor
  • podawać ze śmietaną i dowolną surówką




Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...