sobota, 24 sierpnia 2013

Zupa krem - cebulowa z twarogiem i koperkiem

Zupa krem - cebulowa z twarogiem i koperkiem

Ulubiona zupa moich dzieci...w wersji z twarogiem.
Również bardzo smaczna z grzankami.




Składniki: 
  • cebula - 6-7  
  • 3 skrzydełka z kurczaka lub 1 udko
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2-3  ziemniaki 
  • mały seler
  • por
  • cebula
  • ząbek czosnku 
  • ziele angielskie, liść laurowy 
  • sól, pieprz, chili
Przygotowanie: 

  • do  mięsa dodać pokrojone w kostkę warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, por (gotować pod przykryciem)
  • dodać do ugotowanego wywaru  ziemniaki (drobno pokrojone)
  • podsmażyć pokrojoną w kostkę cebule, czosnek, opruszyć mąką- zmieszać i podsmażyć. Zalać szklanka wywaru i  przełożyć  do garnka z zupą
  • gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie
  • na koniec przyprawić solą, pieprzem, chili
  • całość miksować - bez mięsa
  • żeby zupa była gęsta, należy odlać trochę wywaru przed miksowaniem
  • zupę można podać ze  śmietaną, jogurtem, twarogiem
  • można też  nie miksować wszystkich ziemniaków, 2 pokroić i dodać do zupy









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...