Ulubiona zupa moich dzieci...w wersji z twarogiem.
Również bardzo smaczna z grzankami.
- cebula - 6-7
- 3 skrzydełka z kurczaka lub 1 udko
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2-3 ziemniaki
- mały seler
- por
- cebula
- ząbek czosnku
- ziele angielskie, liść laurowy
- sól, pieprz, chili
Przygotowanie:
- do mięsa dodać pokrojone w kostkę warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, por (gotować pod przykryciem)
- dodać do ugotowanego wywaru ziemniaki (drobno pokrojone)
- podsmażyć pokrojoną w kostkę cebule, czosnek, opruszyć mąką- zmieszać i podsmażyć. Zalać szklanka wywaru i przełożyć do garnka z zupą
- gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie
- na koniec przyprawić solą, pieprzem, chili
- całość miksować - bez mięsa
- żeby zupa była gęsta, należy odlać trochę wywaru przed miksowaniem
- zupę można podać ze śmietaną, jogurtem, twarogiem
- można też nie miksować wszystkich ziemniaków, 2 pokroić i dodać do zupy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz