Wakacyjne ciasto Babci Jasi, czyli placek drożdżowy ze śliwkami
Składniki:
- 0,5 kg mąki
- 0,5 kostki drożdży (duża kostka)
- 4 żółtka
- 0,5 kostki masła
- cukier (do smaku)
Przygotowanie:
- rozkruszone drożdże, łyżkę cukru, cztery łyżki mąki rozcieramy z ciepłą wodą
- kiedy drożdże zaczną rosnąć dodajemy resztkę mąki (jeśli będzie taka potrzeba można dodać odrobinę wody i rozrobić)
- odstawiamy ciasto do wyrośnięcia - ciasto nie może być zbyt rzadkie
- żółtka utrzeć z cukrem
- masło stopić (nie zagotować!)
- jak ciasto wyrośnie dodać żółtka (z cukrem) i porcjami dolewać masło
- wyrabiamy ciasto, aż będzie odstawać od ręki
- ciasto kładziemy na stolnicę i wyrabiamy
- blaszkę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy tłuszczem
- ciasto kładziemy na blaszkę i rozwałkowujemy
- można posmarować ciasto białkiem
- nakładamy owoce
- po chwili wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 OC
- pieczemy przez ok. 30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz